Foto: RTRS

“Ova informacija je samo potvrdila uverenje da svi stoje iza toga. Nažalost, kao i uvek u srpskom narodu i kao što se dešava i u Srbiji, imamo deo opozicionih partija koje zbog svojih ličnih interesa i misleći da će da se dodvore svojim mentorima na Zapadu nisu podržali ono što je volja naroda”, rekao je Deđanski Srni.

On je poručio da je to tužno, ali da je, na sreću, riječ o manjini u srpskom narodu.

“Žalosno je što nisu svi na istoj poziciji kao što je Skupština donijela odluku, ali situacija je takva kakva jeste i narod zato na izborima redovno kažnjava tu i takvu vrstu politikanstva i tu i takvu opoziciju”, rekao je Deđanski.

Prema njegovim riječima, ono što je bitno i na čemu se u Informaciji insistira jeste da je Srpska zadržala opredjeljenje da ostane vojno neutralna i da to neće prekršiti ni po cijenu da snosi neke kaznene mjere koje u principu nisu ni moguće.

“Informacija je donesena da bi se učvrstila pozicija Srpske i njen stav i ona je jako pozitivna za srpski narod”, naglasio je Deđanski.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je juče Informaciju o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Srpske, te donijela 20 zaključaka u kojima se, između ostalog, navodi da će reagovati na sve protivpravne i protivustavne akte i aktivnosti domaćih i stranih faktora usmjerene na urušavanje i izmjenu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Narodna skupština Republike Srpske zahtijeva da potpisnici i svjedoci Dejtonskog sporazuma, kao i svi predstavnici međunarodne zajednice reaguju na donošenje akata koji pozivaju na razgradnju tog sporazuma, kao i na svaku aktivnost koja je protivna njegovim odredbama i principima, te da omoguće pokretanje neophodnih procedura kojima će se BiH, Republika Srpska i Federacija BiH vratiti u predviđene okvire ovog međunarodnog sporazuma.