Foto: printscreen / Nova S

Ispred Crkve Svetog Marka organizovan je skup podrške episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori pod nazivom „Sveća za slobodu“, koji organizuje klub studenata Pravnog fakulteta i još neki fakulteti u Beogradu.

Na početku skupa intonirana je srpska himna, a učesnici protesta su čekali da u Hramu Svetog Save bude završen moleban za sveštenstvo SPC u Crnoj Gori.

Kolona je od Crkve Svetog Marka krenula u protestnu šetnju gradskim ulicama do zgrade na Andrićevom vencu, gde je kancelarija predsednika Repubike, i tamo su pročitani zahtevi, da bi zatim nastavili šetnju do Vaznesenjske crkve, prenosi BBC na srpskom jeziku.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u subotu sa predstavnicima srpskih političkih, kulturnih i intelektualnih krugova iz Crne Gore, kako bi razgovarali o krizi nastaloj ovim hapšenjem.

Vučić je, ranije danas, povodom hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sveštenika, rekao da ne može da se meša u poslove druge države, da je potrebno birati reči, ali da je ipak reč o pitanju koje se tiče SPC i srpskog naroda.

U Nikšiću i Pljevljima policija je u sredu uveče bacila suzavac na građane koji su na ulice izašli u znak revolta zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i više sveštenika SPC. Iz Evropske komisije su rekli za N1 da Evropska unija pažljivo prati razvoj situacija u Crnoj Gori i poziva sve strane da pokažu umerenost i poštuju vladavinu prava.