Foto: Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

“Ovdje nema ekstremista, nema rasista ni fašista. Ekstremisti su oni koji su 20 godina vladali Evropom u ime siromaštva i nesigurnosti”, rekao je Salvini u obraćanju desetinama hiljada pristalica na trgu ispred milanske katedrale.

Okupljeni su su nosili plave zastave Salvinijeve partije Liga a bilo je i nekoliko francuskih zastava u rukama pripadnika Nacionalnog okupljanja koje predvodi Marine Le Pen.

U govoru koji je prethodio Salvinijevom, Le Pen je simbolično “pozajmila” svojim nacionalističkim saveznicima francusku himnu “Marseljezu”, budući da je “došao dan slave” evropskih zemalja.

Salvini, šef Lige ali i italijanski vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova, pozvao je birače da masovno izađu na evropske izbore 26. maja da bi pobijedili “ljevicu” i okrenuli leđa prošlosti.

“Izbor je između prošlosti i budućnosti, između ulice i salona poslovne zajednice”, naveo je on.

Lider holandskih nacionalista Geert Wilders je poručio “Dosta islama” prije nego što je Marine Le Pen napala “oligarhiju bez dostignuća, bez korjena, bez duše, koja upravlja sa samo jednom ambicijom – potčinjavanje i razvodnjavanje naroda”.

“Mi kažemo ‘Ne’ imigraciji koja potapa naše zemlje i koja dovodi u opasnost bezbjednost naših naroda, naših društvenih veza i naših civilizacijskih vrijednosti”, navela je Le Pen, govoreći o “višemilenijumskoj” Evropi, “kćeri Atine i Rima, hrišćanstva i Prosvjetiteljstva”. Kako je navela, želja nacionalista je da “u Francuskoj žive kao Francuzi, u Italiji kao Italijani a u široj Evropi kao Evropljani”.

Salvini je također rekao da “religija koja tvrdi da žena vrijedi manje od muškarca za njega nikada ne može biti zakon”.