Na početku odmah treba napomenuti da se famoznoj „Akademija Komšić“ nisu odazvala tri člana parlamenta niti tri gradonačelnika (Toronto,Hamilton Mississauga)koji su bili uredno  pozvani na „Bošnjački dernek“ gdje glavni glumac bio Hrvatski član predsjedništva Željo Komšić.

Komšić, predsjednik Predsjedništva BiH, se u svom kratkom i konciznom obraćanju ukratko se zahvalio  Kanadi na njenoj pomoći i angažmanu u očuvanje bh. države, njenog državnog i teritorijalnog integriteta. Pored gospodina Komšića ovoj Svečanoj Akademiji su prisustvovali i uvaženi gosti iz bh. diplomatije – gospoda Sven Alkalaj, Ambasador BiH pri UN-u, Haris Hrle, bivši Ambasador BiH u SAD-u i bivši savjetnik u bh. Ambasadi u Ottawi, kao i Muftija Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike, Sabahudin Ćeman, predstavnici hrvatske i srpske dijaspore , predstavnici Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, kao i predstavnici vjerskih zajednica Toronta.

Odmah po dolasku u famoznu dvoranu predstavnici kanadskih Hrvata predvodjeni Gosp. Davorinom Jurovickim su primjetili da rasporedom sjedanja da će biti samo statičari u cirkusu zvanom „Akademija“,nisu htjeli napustiti dvoranu ,ali su bili oprezni u svojim istupima .

Hrvatski član predsjedništva koji zagovara građansku Bosnu i Hercegovinu,a  sjedi sa Sven Alkalaj, Ambasador BiH pri UN-u, Haris Hrle, bivši Ambasador BiH u SAD-u i bivši savjetnik u bh. Ambasadi u Ottawi, kao i Muftija Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike, Sabahudin Ćeman, predstavnici Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Predstavnici hrvatske i srpske dijaspore su sjedili najmanje četiri stola dalje.

To je gradjanska država koju zagovara hrvatski član predsjedništva Željko Komšić.

Ispred mnogobrojnog hrvatskog iseljeništva u Torontu i regiji skupu se obratio Davor Jurovicki iz Mostara, dokazani bh. domoljub i uspješni biznismen.

U svom obraćanju Gosp. Davorin Jurovicki izmedju ostaloga kaže:“Gospodine predsjedavajući moram istaći veliku razočaranost iseljeništva sa tkz. Građanskom opcijom koju Vi zastupate.Nemože se gradjanska opcija graditi sa SDA koji su“ bratske“stranke sa HDZ i SNSD.Mislim,a to je mišljenje i većine da ste svojim djelovanjem i otklonom o kako takvim strankama slične orijentacije (SDP,NAŠA STRANKA)još više udaljili BiH od Vaše građanske“.

Jurovicki dalje nastavlja :“Sarajevski kanton je mnogima otvorio oči i narod misli da je to rezultat  političke trgovine na štetu demokracije u kojoj ste Vi i Fahrudin Radončić odigrali negativne uloge.

Po mom sudu Bosna i Hercegovina treba stranke koje će je konačno uvesti u 21. Stoljeće“.

U  daljnjem izlaganju Gosp. Jurovicki postavlja pitanje hrvatskom članu predsjedništva;“MOLIT ĆU DA MI ODGOVORITE NA JEDNO PITANJE ALI NE U KONTEKSTU CJELE BiH JER NIJE KOREKTNO DA SAMO HRVATI BUDU „ŽRTVE“GRAĐANSKE OPCIJE A OSTALA DVA ČLANA PREDSJEDNIŠTVA PREDSTAVLJAJU SVOJE NARODE.

ŠTA NAMJERAVATE UČINITI ZA HRVATSKO ISELJENIŠTVO I HRVATE U BOSNI I HERCEGOVINI KAO ČLAN PREDSJEDNIŠTVA IZ REDA HRVATSKOG NARODA U OVOM SVOM TREĆEM MANDATU?“

Tada nastaje skandal,gdje primitivac sa Balkana Željko Komšić koji zagovara „građansku“BiH a sjedi za stolom samo jedne nacije i  njihovog duhovnog vođe. Pred punom dvoranom umjesto da okuplja privrednike što mu je na kraju krajeva i posao,da iseljenike potiče na povratak u BiH,da ti isti iseljenici ulože svoju ušteđevinu u domovinu, Željko Komšić hrvatski član predsjedništva sebi uzima za pravo da vrijeđa kanadske hrvate,privrednike i ugledne članove kanadskog društva. U ovom slučaju  Gosp. Davorina Jurovickog,  udarajući na obitelj ,vrijeđajući porijeklo supruge i ostale gadosti koje nepriliče funkciji koju obnaša.

Kada su iz osiguranja vidjeli da je odnio vrag šalu, da hrvatski i srpski iseljenici koji su bili u dvorani napuštaju cirkus u režiji  kauboja sa Balkana,primitivca koji misli da je došao u Kokorinu polupismenim domorodcima prekidaju program. Organizator uz jaku pratnju izvodi hrvatskog člana predsjedništva Željka Komšića iz dvorane.Istog trenutka dvoranu napuštaju i ostali bošnjačke uzvanice,tako da torta od metar i nešto što je trebao hrvatski član predsjedništva sjeći je ostala netaknuta.