Foto: SRNA

Druga hitna sjednica Predstavničkog doma BiH počela je raspravom o tome da li uopšte treba razgovarati o aktuelnoj situaciji u pravosudnim institucijama BiH, s akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije, što je, kao dilemu, otvorio šef Kluba poslanika HDZ-a Niko Lovrinović, koji je tražio skidanje ove tačke sa dnevnog reda.

On je smatrao da ova problematika nije primjerena hitnoj sjednici Predstavničkog doma.

Poslanici SBB BiH, SDP i A-SDA Damir Arnaut, Saša Magazinović i Jasmin Emrić tokom utvrđivanja dnevnog reda rekli su da treba voditi raspravu o ovom pitanju, čemu se pridružio i poslanik SDA Šemsudin Mehmedović, uz opasku da nije zadovoljan materijalom ponuđenim za raspravu.

Emrić je replicirao Lovrinoviću da se ovakve stvari dešavaju zato što nema redovnih sjednica u parlamentu BiH.

Magazinović je, pri tome, ustvrdio da je pravosuđe u BiH “otuđeni centar moći, na šta parlament treba da reaguje”.

Poslanik PDP Branislav Borenović zatražio je odgovor od rukovodstva ovog doma zašto parlament BiH ne funkcioniše.

Veći broj poslanika naglasio je da je sramotno da sjednici ne prisustvuju predstavnici Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH /VSTS/. Istovremeno, upućene su i kritike rukovodstvu Predstavničog doma zbog nerada parlamenta BiH.

Sazivanje hitne sjednice tražilo je 14 poslanika iz SDP-a, SBB-a, Naše stranke, SDS-a, PDP-a, A-SDA, PDA i Nezavisnog bloka.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac upozorio je juče da se iza inicijative grupe poslanika za sazivanje hitne sjednice ovog doma krije opasna, protivustavna i protivzakonita namjera da se produži tehnički mandat Savjetu ministara u kojem sjede nelegitimni predstavnici srpskog naroda i Republike Srpske.

Poslanik DNS-a Nenad Nešić rekao je jutros Srni da ni on, iz istih razloga, ne želi da prisustvuje ovoj sjednici.