Foto: RTRS

Vijence su položili predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, direktor Policije Srpske Darko Ćulum i izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorad Kojić.

Kod Centralnog spomenika vijence su položili i ministar unutraših poslova Srbije Nebojša Stefanović, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, delegacije Ruske Federacije, Boračke organizacije Republike Srpske, Saveza logoraša Srpske i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka.

Foto: RTRS
Foto: RTRS
Parastos je predvodio Njegovo preosveštenstvo vladika bihaćko-petrovački Sergije koji je rekao da su se danas okupili da se sjete svetih predaka koji su živote utkali u Republiku Srpsku, kuću naše slobode.
Foto: RTRS
Foto: RTRS
– Nemam riječi koje bi dovoljno pohvalile njihovu žrtvu, jer da nije bilo njih i mi se danas ne bismo zvali ovako kako se zovemo – istakao je vladika Sergije.

Parastosu su prisustvovali i članovi Vlade Republike Srpske, bivši ministri Srpske, pripadnici Policije Republike Srpske i mnogobrojne javne ličnosti političkog i društvenog života Srpske.

Foto: RTRS
Foto: RTRS

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je Srni da Ministarstvo nikada neće zaboraviti prve srpske specijalce poginule u počecima stvaranja Republike Srpske i Policije Srpske, kao i sve koji su položili život za Republiku.

Foto: RTRS
Foto: RTRS
Lukač je istakao da je stvaranje Policije Republike Srpske počelo na veoma težak način i nastavilo se ratnim dejstvima u kojim su 782 pripadnika MUP-a dala život u borbi za odbranu Republike.

– Imamo danas Republiku Srpsku i MUP, koji je iz godine u godinu sve jači, organizovaniji i bolji s ciljem očuvanja bezbjednosti Srpske – rekao je Lukač.

Foto: RTRS
Foto: RTRS

Centralna manifestacija održana je u Banjaluci, odnosno u Centru za obuku Ministarstva unutrašnjih poslova u Zalužanima.

Povodom Dana policije Republike Srpske, u Crkvi Svete Trojice u Prijedoru je služen parastos, a u sjedištu prijedorske Policijske uprave položeno cvijeće i prislužene svijeće kod spomen-obilježja pripadnicima sa područja ove uprave koji su poginuli u proteklom ratu.

Pomoćnik načelnika Policijske uprave Prijedor Mile Dobrijević rekao je da je odata počast kolegama koji su u odbrambeno-otadžbinskom ratu svoje živote dali za odbranu Republike Srpske i naglasio da ta žrtva nikada ne smije biti zaboravljena.

Na spomen-obilježju u zgradi Policijske uprave Prijedor uklesana su imena 74 pripadnika ove uprave, kao i imena šest pripadnika Sedmog odreda Specijalne brigade policije.

Policijska uprava Prijedor organizovala je taktičko-tehnički zbor na Trgu majora Zorana Karlice, gdje su policijski službenici predstavili opremu, sredstva i vozila koja koriste u radu

Pripadnici dobojske Policijske uprave položili su cvijeće i minutom ćutanja odali počast za 127 poginulih pripadnika ove uprave u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu. Zamjenik načelnika ove policijske uprave Nenad Stevanović rekao je da su 102 pripadnika aktivnog i rezervnog sastava i 25 pripadnika Specijalne brigade policije Republike Srpske dali život za mir, slobodu i blagostanje u Srpskoj.

Doboj (Foto: SRNA)
Doboj (Foto: SRNA)

Parastosu i polaganju vijenaca prisustvovali su članovi porodica poginulih policijaca i penzionisanih radnika Policijske uprave Doboj, te predstavnici Gradske uprave, Udruženja porodica poginulih i nestalih boraca Doboj, Petog odreda Specijalne brigade policije Doboj, Udruženja “Veterana Republike Srpske” i dobojske Boračke organizacije.

Policijska stanica Doboj jedan, dobojska Policijska stanica za bezbjednost saobraćaja i Јedinica za podršku Policijske uprave Doboj, prethodno su povodom obilježavanja 4. aprila – Dana policije Republike Srpske, u novoizgrađenom objektu organizovali Dan otvorenih vrata za djecu iz dobojske Јavne predškolske ustanove “Majke Јugović”.

Ispred zgrade Policijske stanice u Brodu je položeno cvijeća i prislužene svijeća kod spomen-obilježja za 12 poginulih policajaca iz ove opštine. Cvijeće ispred spomen-obilježja položili su članovi porodica poginulih, komandir Policijske stanice Brod Slobodan Milićević sa saradnicima, predstavnici opštinske Boračke organizacije i delegacija opštine.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Brod Zoran Vidić rekao je da su pripadnci MUP-a Srpske pokazali pravu vrijednost svog humanog poziva, istakavši da su prema podacima u odbrambeno-otadžbinskom ratu poginula 782 pripadnika MUP-a. On je zahvalio pripadnicima Policijske stanice Brod za veliko razumijevanje i saradnju kada je riječ o aktivnostima Boračke organizacije.

Gradišci je kod spomen-ploče u zgradi Policijske uprave služen parastos policajcima poginulim u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu. Zamjenik načelnika Policijske uprave Gradiška Željko Puzić naveo je da je u proteklom ratu poginulo 12 policajaca iz Gradiške i sedam iz Srpca.

Predsjednik Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila opštine Gradiška Dragica Matković čestitala je Dan policije svim policajcima u Srpskoj, naglasivši da je bitno da se oni na ovaj dan prisjete svojih poginulih kolega.

Gradiška (Foto: SRNA)
Gradiška (Foto: SRNA)

Policijska uprava Gradiška je, nakon služenja parastosa organizovala i prijem za porodice poginulih policajaca i penzionisane policajce ove uprave.

U zgradi Policijske uprave u Mrkonjić Gradu služen je parastos i položeni su vijenci na spomen-ploču poginulim pripadnicima MUP-a sa područja ove opštine. Prisluživanjem svijeća i polaganjem vijenaca svake godine bude odata počast poginulim pripadnicima MUP-a Republike Srpske koji su svoje živote ugradili u temelje Srpske.

Mrkonjić Grad (Foto: SRNA)
Mrkonjić Grad (Foto: SRNA)

U Hramu Uspenja Presvete Bogorodice na Palama služen parastos za 136 poginulih pripadnika Policijske uprave Istočno Sarajevo i položeni vijenci na Centralno spomen-obilježje.

Pripadnici Policijske uprave Istočno Sarajevo vijence su položili i na spomenik nekadašnjem zamjeniku načelnika Centra javne bezbjednosti Srpsko Sarajevo Srđanu Kneževiću, koji je bio i komandant specijalne jedinici Vojske Republike Srpske “Beli vukovi”.

Zamjenik načelnika Policijske uprave Istočno Sarajevo Igor Kušić rekao je novinarima da je služen parastos i da su vijenci položeni na sva spomen-obilježja u svim organizacionim jedinicama Uprave za policajce koji su živote ugradili u temelje Republike Srpske.

Derventi je ispred Policijske stanice služen parastos i položeni vijenci kod spomen-obilježja za 10 pripadnika MUP-a Srpske.  Vijence su položile porodice poginulih pripadnika MUP-a, načelnik opštine Derventa Milorad Simić, komandir lokalne Policijske stanice Branko Grabovac sa saradnicima, kao i delegacija opštinske Boračke organizacije.

Simić je svim pripadnicima policije čestitao Dan policije i istakao da Policija Republike Srpske predstavlja tekovinu, stabilnost i bezbjednost svim građanima.

Derventa (Foto: SRNA)
Derventa (Foto: SRNA)

– Moje zadovoljstvo je danas biti ovdje. Obradovan sam pozivom – uvijek i danas smo prisustvovali parastosu u znak sjećanja na pripadnike policije koji su živote dali za ovo što danas uživamo svi. Imao sam želju danas biti i u Banjaluci na svečanosti, ali, osjećam da mi je preče da budem u Derventi – rekao je Simić.

Kod Centralnog spomenika na trgu u Šamcu danas je služen parastos za petoricu poginulih policajaca, a položeni su vijenci i prislužene svijeće. Komandir Policijske stanice Šamac Boban Ilinčić kaže da su pripadnici ove službe učestvovali u brojnim aktivnostima u okviru obilježavanja Dana policije Srpske, kao što je dobrovoljno davanje krvi, te sportskim manifestacijama.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

Kada je riječ o stanju bezbjednosti na području Policijske stanice Šamac, Ilinčić je ocijenio da je zadovoljavajuće, navodeći da je u prva tri mjeseca ove godine evidentirano 17 krivičnih djela, kao i prošle godine.

Pripadnici kotorvaroške Policijske stanice obilježili su Dan policije Republike Srpske polaganjem vijenaca na spomen-ploču poginulim pripadnicima Stanice javne bezbjednosti Kotor Varoš. Parastos je služio jerej Damir Vrhovac koji je rekao da su poginuli policajci heroji, jer su dali život za odbranu Republike Srpske.

– Njihove žrtve ne smiju biti zaboravljene – poručio je Vrhovac i pohvalio zaposlene u Policijskoj stanici što se svake godine okupljaju na ovaj dan i molitvom odaju pomen kolegama.

Kotor Varoš (Foto: SRNA)
Kotor Varoš (Foto: SRNA)

Komandir Policijske stanice Kotor Varoš Igor Kovačević položio je vijenac na spomen-ploču poginulim pripadnicima SЈB Kotor Varoš. On je rekao da je bezbjednosna situacija na području ove opštine u svim segmentima na zadovoljavajućem nivou.