Bocan Harčenko, koji se sastao sa ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem tokom obilaska garnizona u Raški i jedinica kojima je povišena borbena gotovost zbog krize na sjeveru Kosova i Metohije, izrazio je rusku podršku stavu Beograda koji je usmjeren ka deeskalaciji situacije na Kosmetu.

– Kod nas u Moskvi ta situacija izaziva veoma veliku zabrinutost – rekao je ambasador Rusije i dodao da je odgovornost za nastalu situaciju na privremenim institucijama u Prištini.

Ambasador je ukazao i da gomilanje snaga na prelazima predstavlja kršenje i neispunjavanje sporazuma koji su ranije potpisani, te naveo da su na djelu provokacije i prijetnje upućene na terenu Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji, objavio je Tanjug.

On je rekao da u dijalogu sa Beogradom, kod Prištine nema nijednog znaka za traženjem kompromisa što pokazuje opasnu liniju Prištine i pritisak koji vrši na Srbe, što može izazvati nove sukobe.

Bocan Harčenko je ukazao i da postoji čudan, ali štetan stav zapadnih partnera i SAD koji zatvaraju oči pred nastalom situacijom, a razlog za to su stari dvostruki aršini.

Sada vidimo, kako je naveo, i višestruke aršine, pri čemu se i Priština i Beograd pozivaju na uzdržanost i deeskalaciju, dok se sa srpske strane ne pravi nijedna provokacija, a ponašanje Beograda je suzdržano.

Bocan Harčenko je zaključio da se ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov trenutno nalazi u Njujorku i da je ubijeđen da će on iskoristiti svoj položaj i poziciju Rusije u UN s ciljem smirivanja situacije na zasjedanju generalne Skupštine svjetske organizacije.