Nova epidemija. Virus korona, koji je krajem decembra otkriven u kineskom gradu Vuhan, adaptira se i mutira, upozoravaju tamošnji zdravstveni zvaničnici. U Kini broj zaraženih raste, a širenje je zabeleženo u Pekingu, Šangaju, Japanu, Tajlandu, ali i Sjedinjenim Američkim Državama.

“Mislim da je najveći rizik masovna migracija za Novu godinu. U vozu je puno razlnih ljudi. Mislim da je taj rizik relativno velik. Ali trebalo bi biti u redu kad se vratite”, rekla je Vang Jući, studentkinja iz Pekinga.

Kako bi se rizik od zaraze sprečio, pokrenute su mere. Zemlje u Aziji, Australiji, Americi i Evropi, počele su sa kontrolom na aerodromima, te se putnicima po ulasku i izlasku iz aviona meri temperatura uz pomoć kamera.

Resorni ministar u Srbiji tvrdi da je isti sistem pokrenut na niškom i beogradskom aerodromu.

“Molim za razumevanje građane Srbije, ove kamere ne ugrožavaju privatnost, mere telesnu temperaturu građana, alarmiraju, ako neko ima povišenu temperaturu, prići će neko iz zdravstvene inspekcije, taj građanin će otići, mi ovde imao svoju izolaciju gde će se uzeti anamneza od njega, odakle dolazi, o čemu se radi”, kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Uprkos merama, da li bi u Srbiji, trebalo da se strahuje? Ministar Zlatibor Lončar ponavlja da razloga za paniku nema.

A šta kažu građani?

“Pa normalno da strahujem, kao i svi”, navodi jedna građanka.

“Ne plašim se”, kaže druga.

N1: Je l strahujete da bi taj virus mogao da se pojavi u Srbiji?

“Pa ne još, mislim da ne bi”, odgovara.

“U Srbiji je sve moguće da dođe, pa i to, Kinezi, evo ih, tu su”, kaže još jedna.

“Za sada ne strahujem, tako da mislim da ga još uvek i nema kod nas”, navodi jedan građanin.

Iz Svetske zdravstvene organizacije kažu da su životinje najčešće izvor zaraze virusa.

Iz Instituta za javno zdravlje Srbije “Batut” navode i da korona virus napada disajne organe.

“Različiti simptomi respiratorni, koji mogu da variraju od obične prehlade, ali ono što je za neke od virusa iz grupe korona karakteristično  – da brzo dovedu do pogoršanja, sa znacima zapaljenja pluća, sa jednom opštom slabošću, malaksalošću, povišenjem telesne temperature, kašljem”, objašnjava Darija Kisić Tepavčević iz Instituta za javno zdravlje Srbije “Batut”.

Sagovornica N1 dodaje i da za sada ne postoji vakcina za novi virus, već da se pacijentima prepisuju preventivne terapije.

Neki stručnjaci kažu da je korona virus blaži od prethodnog, kao što je SARS, od kog je 2003. umrlo skoro 800 ljudi širom sveta.