Na ovaj praznik, u hramovima se osveštava Bogojavljenska vodica koja se smatra ljekovitom i zaštitom od nečistih sila.

Na praznik Bogojavljenja, prema narodnom običaju, vjernici izmjenjuju pozdrave “Bog se javi!” i “Vaistinu se javi!”.

U mnogim gradovima i mjestima širom Srpske održava se takmičenje u plivanju za Časni krsta.

Banjaluci za Časni krst plivaju 33 mladića. Plivanju za Časni krst prethodila je Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Hrista Spasitelja koju je služio episkop banjalučki Јefrem.

Bogojavljenje-liturgija u Banjaluci (Foto: RTRS)

Bogojavljenje-liturgija u Banjaluci (Foto: RTRS)

Nakon liturgije, bogojavljenska litija ulicama Banjaluke uputila se ka Gradskom mostu, gdje je organizovano plivanje za Časni krst.

Pobjednik tradicionalnog plivanja za Časni krst koje je povodom Bogojavljenja organizovano na Trebišnjici je devetnaestogodišnji Nikola Telebak. Telebak je bio najbrži među sedamdesetak takmičara, a nagrađen je zlatnikom.

– Ovo mi zaista puno znači. Od svih medalja koje sam osvojio u plivanju, ovo mi je najvažnije – istakao je je Telebak i dodao da drugi put učestvuje u plivanju za bogojavljenski krst.

Pobjednik plivanja za Časni krst na Bilećkom jezeru je dvadesettrogodišnji Srđan Lero. On je bio najbrži među dvadesetak tamičara, a nagrađen je zlatnikom i ikonom.

– Lijep je osjećaj plivati za Časni krst, ali ono što je još ljepše jeste sačuvati tradiciju i njegovati srpske običaje. Uvijek ću rado učestvovati u ovome. Sretan sam što je ove godine više takmičara nego prošle. Danas smo zapravo svi pobjednici – rekao je Lero.

Istočnoj Ilidži prva je do Časnog krsta, za koji se plivalo na rijeci Željeznici u Vojkovićima, doplivala trinaestogodišnja Sara Samardžić.

– Nisam ni znala da će biti ovako hladna voda, ali sve je dobro prošlo. Namjeravam da i narednih godina ponovo učestvujem – rekla je ona.

Marko Matavulj pobjednik je bogojavljenskog plivanja koje na rijeci Savi u Gradišci. Matavulj je čestitao svim plivačima, naglasivši da su svi oni pobjednici, jer su se odvažili da na hladnom vremenu plivaju za Časni krst.

Prijedoru je najbrži bio Stefan Paunović. Na tradicionalnom bogojavljenskom plivanju na rijeci Sani učešće je uzelo 50 plivača.

Novom Gradu prvi je do Časnog krsta doplivao Dragoljub Stojnić.

– Osjećaj je fenomenalan. Nisam očekivao da ću pobijediti jer je konkurencija bila jaka – rekao je Stojnić.

Dvadesetšestogodišnji Zoran Vidović prvi je doplivao do Časnog krsta na rijeci Ukrini u Derventi. Vidović je rekao da mu je ovo šesti put otkako učestvuje i da peti put prvi dopliva do Časnog krsta.

– Nešto me vuče da to činim, motivacija dolazi sama. Osjećaj je neopisiv, voda dobra. Svake godine kažem neću više, ali dođe praznik, pa se odlučim da učestvujem – rekao je Vidović.

Miladin Bundalo iz Bratunca pobjednik je plivanja za Časni krst, koje je danas 10. put održano na Drini kod bratunačke Rajske plaže.

Branko Simić iz Stjenjaka prvi je doplivao do Časnog krsta na rijeci Velika Usora u Tesliću. Simić, koji sedmi put učestvuje na ovoj manifestaciji, proglašen je za “Viteza Časnog krsta”.

Karađorđe Marinković pobjednik je plivanja za Časni krst, koje je pred 1.500 posjetilaca održano na rijeci Vrbanji u Kotor Varošu.

Andrićgradu je njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog cara Lazara, a potom je litija krenula prema višegradskoj ćupriji gdje je organizovano plivanje za Časni krst.

Mitropolit Hrizostom u obraćanju vjernicima podsjetio je da se danas, na Bogojavljenje, slavi onaj koji je razdvojio Crveno more da bi sinovi Izrailja prešli iz Egipta u obećanu zemlju slobode.

Plivanje za Časni krst održano je i u Mostaru, gdje je osmogodišnji Pavle Žerajić prvi doplivao.

RTRS/SRNA

Bogojavljenska litija Banjalučkim ulicama
Foto: RTRS

Bogojavljenska litija Banjalučkim ulicama
Foto: RTRS

Plivanje za Časni krst – Vrbas, Banjaluka
Foto: RTRS

Plivanje za Časni krst – Vojkovići, Istočna Ilidža Foto: RTRS

Plivanje za Časni krst – Vojkovići, Istočna Ilidža Foto: RTRS

Plivanje za Časni krst na Ukrini, Derventa Foto: SRNA

Zoran Vidović danas je prvi doplivao do Časnog krsta na Ukrini, Derventa Foto: SRNA

Plivanje za Časni krst na Trebišnjici, Trebinje Foto: SRNA

Plivanje za Časni krst na Trebišnjici, Trebinje Foto: SRNA

Nikola Telebak pobjednik je tradicionalnog plivanja za Časni krst na Trebišnjici, Trebinje Foto: SRNA

Plivanje za Časni krst – Usora, Teslić Foto: SRNA

Branko Simić prvi je doplivao do Časnog krsta na rijeci Velika Usora, Teslić
Foto: SRNA