Foto: Sputnik

Ona je za NTV rekla da nije dovoljno samo otvoriti dokumente o događajima iz Drugog svetskog rata, već da je potrebno da postoje i „kanali za distribuciju“ tih informacija. Simonjanova je podsetila da je samo za oslobođenje Poljske poginulo više sovjetskih građana, nego Amerikanaca tokom celog rata.

„Zbog toga predlažem tim podlim, lošim ljudima koji dozvoljavaju sebi da vređaju sećanje na naše očeve i dedove, da gaze po njihovoj velikoj smrti, da gaze po njihovim velikim žrtvama, da ih ponovo ubijaju u grobovima — prosto molim ljude da na njihove društvene mreže pošalju poruke: Dobar dan, pane taj-i-taj, moj deda je poginuo kod Varšave oslobađajući vas, vaše pretke. S haštagom #VamNeStыdno“, rekla je Simonjanova.

Ona je predložila da se takve poruke šalju na naloge predsednika i premijera Poljske, Andžeja Dude i Mateuša Moravjeckog i zamenika šefa poljske diplomatije Pavla Jablonjka na Tviteru, Fejsbuku i Instagramu.

„Pošaljite svoje priče tim ljudima. Neka im bude malo neprijatno. Što se više ljudi priključi, to će biti veći efekat“, navela je Simonjanova.

Predsednik Vladimir Putin rekao je sredinom decembra da su mnoge evropske zemlje, a pre svega Poljska, stupile u zaveru s nacističkom Nemačkom, a da Rusija ima dokumente o pregovorimaPrema mišljenju ruskih političara, taj deo svoje istorije Evropa nije spremna da prizna.