Simić je istakao da bezbjednosne prilike najviše zavise od poruke koju međunarodni predstavnici šalju režimu premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija.

On je naveo da je teško predvidjeti da li se u aprilu, zbog lokalnih izbora na sjeveru i isteka roka za rješavanje pitanja registarskih tablica, mogu očekivati ekcesne situacije, te dodao da neki “tamni krugovi” u Prištini sanjaju o konačnom rješavanju problema Srba, odnosno kako da ih protjeraju sa Kosova i Metohije.

Simić je napomenuo da će se Srbi vratiti u prištinske institucije tek po formiranju Zajednice srpskih opština i kada se sa sjevera povuku specijalne jedinice kosovske policije.

– Bez ispunjenja ovih uslova niko od političkih predstavnika, sudija, tužilaca, policajaca, administrativnog osoblja ne razmišlja o povratku – rekao je Simić za “Politiku”.

Za nedavni sastanak u Ohridu Vučića sa evropskim zvaničnicima Žozepom Boreljom i Miroslavom Lajčak, te Kuritijem, Simić kaže da je dijalog jedini način za rješavanje otvorenih pitanja između Beograda i Prištine, odnosno Srba i Albanaca i da u tom smislu vidi značaj tih pregovora.

Što se tiče formiranja ZSO, Simić je istakao da nijedan Srbin nema nimalo povjerenja u Kurtija da će uraditi bilo šta što ide u korist srpskog naroda.

Simić najveću zaštitu i garanciju za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji vidi u izjavi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da neće dozvoliti pogrom srpskog naroda kao 2004. godine.