Pero Simić

“Prateći sarajevske medije i političko Sarajevo i polupismeni politički posmatrač stekao je dojam da je NATO pitanje biti ili ne biti za BiH”, naveo je Simić u kolumni za portal “Iskra”.

Suštinska tema, zašto ova zemlja skoro godinu dana nakon izbora još nije implementirala izborne rezultate, odnosno formirala u potpunosti vlast – Savjet ministara itd… kako bi mogla funkcionisati kao svaka normalna civilizovana zemlja, naglašava Simić, ciljano je skrajnuta i u drugi plan gurnuta a kao dominantna tema, umjesto formiranja vlasti, nametnuta je priča o NATO, tek toliko “da se Vlasi ne bi sjetili”.

“Tako političko Sarajevo i bošnjački lideri uz međunarodne suflere pokušavaju, između ostalog, nametnuti samo njima svojstvenu teoriju da tobože države nema bez NATO-a. Opšte je poznato da nije NATO suština funkcionisanja jedne normalne države kakva bezuspješno pokušava biti i BiH. To najbolje znaju članice EU koje nisu u NATO – Austrija, Švedska, Irska, Finska, Malta i Kipar.

No, svjedoci smo proteklih par mjeseci NATO marketinga kakav do sada nije viđen na ovim prostorima. Tome smo i mi iz Republike Srpske doprinjeli polemišući sa NATO propagandistima preko političkih aktivista, analitičara i naših medija te tako tu temu održavali vrućom”, ocijenio je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH.

I to uprkos tome što nam je potpuno jasno, ističe Simić, da bi bošnjački politički predstavnici radije da prave vlast sa NATO nego sa legitimnim Srbima izabranim ispred Republike Srpske a koji ne žele da budu /Bakira/ Izetbegovićevi a ni poslušnici pojedinih ambasada u Sarajevu.

Simić je rekao da je sve ukupno to bio jedan poprilično osmišljeni pronatovski marketinški trik, te da su se lomila koplja oko NATO članstva BiH a formiranje vlasti pominjalo sporadično ili nikako u političkom Sarajevu.

“Nažalost, u ovom natovskom marketinškom igrokazu neregularnu igru su igrali i pojedini srpski politički predstavnici u Sarajevu a koji su još članovi Savjeta ministara koji i dalje funcioniše u tehničkom mandatu. Oni su atakovali svakodnevno na /Milorada/ Dodika sejući strah, kako će navodno Dodik prihvatiti ANP odnosno NATO i tako dali svoj doprinos uspostavljanja NATO teme kao dominantne, zauzvrat time produžujući svoj ugodan mandat u Savjetu ministara u tehničkom mandatu jer novi još nije izabran, a kada će – vidjećemo”, naglasio je Simić.

On je istakao da je Republika Srpska uprkos ovim marketinškim zamešateljstvima potpuno jasna po pitanju NATO-a – neće da trči ispred Srbije i držaće se Rezolucije o vojnoj neutralnosti koju je donijela Narodna skupština Republike Srpske.

“Uz činjenicu da uvažava i podržava saradnju sa NATO savezom bez članstva u njemu tu se završava sva priča o NATO-u i BiH, bar što se tiče Republike Srpske, a o čemu je u više navrata potpuno jasno govorio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Tu se završava sva priča oko NATO.

Za BiH postoji samo jedna priča a to je formiranje vlasti na svim nivoima u BiH. Dok se ne formira vlast predstavnici Republike Srpske nemaju o čemu drugom da razgovaraju. Što bi rekao moj kolega Emir Kusturica: ‘Doviđenja! Kako ste'”, poručio je Simić u kolumni za portal “Iskra”.