Foto: BETA

Mađarski ministar se obratio na srpskom i zahvalio SNS i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na pozivu, navodeći da mu je čast da bude tu.

Sadašnji predsednik Srbije, premijer Mađarske, lideri Fidesa, SNS, Saveza vojvođanskih Mađara – svi su doprineli boljim odnosima dve zemlje i danas može da se kaže da su Srbi i Mađari prijatelji, rekao je.

“Odnosi između dve zemlje nisu bili nikada bolji nego danas”, kazao je.

Sijarto je ocenio da je srednja Evropa jača, i naveo je da je to zbog toga jer se vlade zemalja vode nacionalnom politikom. Jakoj i srednjoj Evropi je potrebna snažna Srbija, kaže Sijarto.

“Svima je jasno da je vaša zemlja sve jača i jača, jer vaši lideri nisu zanemarili nacionalne interese. Zbog toga sam siguran da ćemo mi, Mađari i Srbi, u budućnosti biti sposobniji za veća dela”, rekao je dodajući da su oba naroda ponosna na svoju istoriju i versko nasleđe.

Rekao je da je spoljašnjih uticaja bilo nedavno i u Mađarskoj, ali da su, kako je rekao, oni izgubili. “Siguran sam da će tako biti i u Srbiji”.

Veoma cenimo predsednika Vučića jer više od drugih iz susedstva brine o zajednici Mađara i njihovim pravima, dodao je.

“Vi ste zaslužili da što pre budete članica EU, neprihvatljivo je da vam drže lekcije i time veštački usporavaju pregovore za pridruživanje. Vi ste jedna prava i ponosna evropska nacija, što ste više puta i dokazali. EU će sa vama biti još jača”, rekao je Sijarto.