Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto saopštio je da Mađarska ne namerava da sa drugim državama EU razgovara o zabrani uvoza prirodnog gasa iz Rusije, jer bi to uništilo mađarsku ekonomiju, javila je agencija Tas.

Sijarto je na sastanku Evropskog saveta o transportu, telekomunikacijama i energetici u Luksemburgu rekao da je došao sa „jasnim mandatom“ i da Mađarska neće razgovarati o gasnom embargu.

„Ne vidimo problem u tome da Evropska unija traži nove izvore gasa, ali učešće u tome može biti samo dobrovoljno, i nijedna država članica ne sme biti pod bilo kakvom obavezom u vezi sa kupovinom“, rekao je Sijarto.

On je dodao da Mađarska očekuje od Evropske komisije da kaze da li je tačno da je dotok gasa iz Rusije u Evropu preko Severnog toka umanjen jer oprema koja je poslata u Kanadu na održavanje nije vraćena.

“Ako je to tačno, očekujemo korake Evropske komisije da se postara da se snabdevanje Evrope gasom ne nađe u kratkoročnoj krizi”, rekao je Sijarto.

Ruska kompanija Gasprom saopštila je 14. juna da je dotok gasa smanjen jer neke jedinice za upumpavanje poslate nemačkoj kompaniji Simens nisu vraćene u dogledno vreme. Simens je naveo da jedinice koje se nalaze u Kanadi ne može da pošalje natrag, jer je zemlja uvela sankcije Rusiji.