Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto Foto: Beta

Sijarto je u intervjuu za Radio-televiziju Srbije rekao da se prema procjenama, narednih sedmica može očekivati priliv više od 100.000 migranata.

– I vašem ministru unutrašnjih poslova sam rekao da ćemo mi sačuvati našu granicu bez obzira na to koliki bude pritisak, jer je to obaveza jedne države. Bezbjednost granica i našeg stanovništva mora da nam bude na prvom mjestu – rekao je Sijarto.

On je istakao da je Mađarska, ako zatreba, spremna da pomogne Srbiji da brani svoje južne granice.

– Kad ste proteklih godina imali krizu poslali smo vam 600 naših policajaca, a i sada ih ima 20 na granici sa Sjevernom Makedonijom. I nama su Česi, Slovaci i Poljaci pomagali kad je bio udar na našu granicu – naveo je Sijarto.

On je rekao da je najveća greška Evrope ta što migrantima nije jasno rekla da samo legalnim putem mogu da dođu u Evropu i ocijenio da bi bila manja navala kada bi se tako reklo.

Sijarto je dodao da Srbija u procesu pridruživanja EU napreduje nevjerovatno dobro i da to mora da se poštuje.

– Uvijek kažem da bi naš region bio mnogo ljepše mjesto za život kada bi mađarska manjina i u drugim zemljama imala bar pola poštovanja i podrške kakvu uživa u Srbiji. Isto tako, vaš ekonomski rast je odličan – rekao je Sijarto.

On je zatražio od hrvatskog predsjedništva EU da tokom svog mandata otvori svih pet poglavlja koja su spremna.

– A ukoliko bude nekih strukturalnih promjena u procesu pridruživanja, smatram da su prihvatljive samo one koje će proceduru učiniti jednostavnijom i kraćom, a ne da komplikuju i odgađaju članstvo – zaključio je Sijarto.