“Radićemo sa najvećom iskrenošću i najvećim naporima za mirno ujedinjenje (Tajvana), ali nikada nećemo odustati od upotrebe sile i zadržavamo mogućnost da preduzmemo sve neophodne mere”, rekao je Si.Na početku 20. kongresa koji bi trebalo Siju da omogući da preuzme treći mandat na čelu države, predsednik je govorio o strogim merama borbe protiv kovida-19 i merama suzbijanja korupcije.

Kina je “u najvećoj meri zaštitila bezbednost i zdravlje ljudi i postigla značajne pozitivne rezultate koordinirajući prevenciju i kontrolu epidemije sa ekonomskim i društvenim razvojem”, rekao je Si.

Si je istakao da je “borba protiv korupcije odnela ubedljivu pobedu” i “otklonila ozbiljne latentne opasnosti unutar stranke, države i vojske”.

Kineski predsednik nije govorio o tenzijama sa SAD ni o ratu u Ukrajini, ali je rekao da se Kina “odlučno protivi svakom obliku hegemonije” i “mentalitetu hladnog rata”.

Oko 2.300 delegata Komunističke partije Kine, koji su u Peking došli iz svih kineskih pokrajina, do sledeće subote će imenovati novi Centralni komitet i članove Politbiroa.