Foto: BETAPHOTO/CHINA GLOBAL TELEVISION NETWORK CORPORATION/DS

U obraćanju učesnicima Foruma koji se ove godine održava onlajn zbog pandemije korona virusa, Si je rekao da je suština multilateralizma u tome da se međunarodne stvari rešavaju konsultacijama, kao i da budućnost i sudbinu sveta određuju sve države, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

„Podeljeni svet ne može da se izbori sa zajedničkim izazovima sa kojima se čovečanstvo suočava, a sukob će čovečanstvo odvesti u ćorsokak. Čovečanstvo je platilo visoku cenu po ovom pitanju“, naveo je Si.

On je rekao da su „istorija i stvarnost više puta potvrdili da će u današnjem svetu, ako krene pogrešnim putem konfrontacije, bilo da se radi o hladnom, vrućem, trgovinskom ili tehnološkom ratu, na kraju biti naneta šteta interesima svih država i da će biti žrtvovana dobrobit svih ljudi“.

„Moramo da se pridržavamo koncepta uzajamne i obostrane koristi, da zaštitimo jednaka prava razvoja svih zemalja i da promovišemo konkurenciju zasnovanu na pravičnosti i pravdi“, rekao je Si.

Kineski predsednik je dodao da svet prolazi kroz velike promene i da multilateralizam u 21. veku mora težiti inovacijama na osnovu održavanja integriteta i mora biti okrenut budućnosti.

„Potrebno je pridržavati se ne samo osnovnih vrednosti i principa multilateralizma, već i promena u svetskom okruženju i usredsrediti se na zadovoljavanje potreba globalnih izazova, uz reforme i poboljšanje sistema globalnog upravljanja na osnovu opsežnih konsultacija i postizanja konsenzusa“, naveo je Si.

Si je istakao da „naučna i tehnološka dostignuća treba da koriste čitavom čovečanstvu i da ne postanu sredstvo za ograničavanje razvoja drugih zemalja“.

Rekao je i da Kina oduvek insistira na vođenju nezavisne spoljne politike i aktivno razvija prijateljske odnose saradnje sa drugim zemljama.

„Čovečanstvo ima samo jednu Zemlju, a takođe ima i samo jednu zajedničku budućnost. Bez obzira na rešavanje trenutne krize ili ostvarenje zajedničke bolje budućnosti, čovečanstvo mora da pojača saradnju i solidarnost…Uhvatimo se za ruke i dignimo baklju multilateralizma da osvetlimo put razvoja čovečanstva i da zajedno unapredimo izgradnju zajedničke prosperitetne budućnosti čovečanstva“, naglasio je Si Đinping u govoru na Svetskom ekonomskom forumu, koji se umesto u Davosu održava u onlajn formatu.

Govoreći o pandemiji korona virusa Si je izrazio ueverenje da će „čovečanstvo sigurno pobediti“ i nastaviti da raste i napreduje u borbi protiv katastrofa.

Kineski predsednik upozorio na novi hladni rat

Kineski predsednik Si Đinping upozorio je danas na „novi hladni rat“ koji može samo da dovede do „ćorsokaka“, obraćajući se putem video konferencije na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Ne imenujući SAD, Si je stao u odbranu multilateralizma i globalizacije, isto kao pre četiri godine na forumu u Davosu po dolasku Donalda Trampa u Belu kuću.

Nepunih nedelju dana nakon što je Džo Bajden postao predsednik SAD, čini se da je Si Đinping poslao upozorenje po pitanju nastavka američke politike prema Kini koja je postala njen rival broj jedan, naročito u oblasti trgovine i tehnologija.

Komunistički režim se posebno plaši da Džo Bajden želi da ujedini zapadnjake protiv Kine.

„Izgradnja klanova ili započinjanje novog hladnog rata, odbacivanje, pretnje ili zastrašivanje, nametanje razdvajanja, prekidanje lanaca snabdevanja ili sankcije kako bi se izazvala izolacija samo će gurnuti svet u podele, pa čak i u konfrontaciju. A, konfrontacija će nas odvesti u ćorsokak“, upozorio je Si Đinping.