U holivudskom teatru „Dolbi“ ponovo će se sjatiti krem filmske umetnosti kako bi omaž prošlogodišnjim najboljim ostvarenjima i glumcima, producentima, rediteljima, scenaristima, kamermanima i ostalim filmskim radnicima.

– Oskari se dodeljuju za umetnička i tehnička dostignuća u filmskoj industriji, a dodeljuje ih američka Akademija filmskih umetnosti i nauka.

– Američki vajar Džordž Stenli napravio je originalnu statuetu (a ne statuu) na osnovu skice reditelja i producenta Sedrika Gibonsa. Izrađena u art-deko stilu, prikazuje viteza kako drži mač stojeći na rolni filma.

– Pozlaćena (a ne zlatna) statueta izrađena je od britanijuma na crnom metalnom postolju, visoka je 34 centimetra i teška 3,85 kilograma.

– Prvi put su dodeljene 1929. godine tokom privatne večere na kojoj je domaćin bio glumac, scenarista i reditelj Daglas Ferbanks u hotelu „Holivud Ruzvelt”. Dodela je prvi put preko radija prenošena 1930, a preko televizije 1953. godine.

– Dodela Oskara je najstarija od četiri američke godišnje nagrade u sferi umetnosti, a ostale tri su njeni ekvivalenti za televiziju (Emi), pozorište (Toni) i muziku (Gremi).

– Današnja ceremonija je 92. po redu. Oskari će biti dodeljeni u 24 kategorije, a kao i prošle godine neće imati domaćina.