screenshoot

Miroslav Mišković uhapšen je u decembru 2012. godine, kada i njegov sin Marko, ali i Milo Đurašković. U pritvoru je proveo sedam meseci, a pušten je da se brani sa slobode nakon što je položio najviše jemstvo u istoriji srpskog pravosuđa, od 12 miliona evra.

Suđenje Miškoviću počelo je krajem 2013. Obeležilo ga je prisustvo stranih advokata i pravnika, što je redak slučaj u domaćem pravosuđu, ali i konstantno kršenje pretpostavke nevinosti i snažni politički pritisci. Najčešće i sa samog vrha. Aleksandar Vučić je jedan od onih koji su retko propuštali priliku da pomenu da je Mišković tajkun koji je opljačkao zemlju.

Jedan od ključnih trenutaka na suđenju bio je kada je prvobitni predsednik sudskog veća, Vladimir Vučinić, privremeno vratio pasoš Miškoviću radi poslovnog putovanja u inostranstvo. Zbog toga je trpeo brojne pritiske, zbog kojih je, kako je sam govorio, napustio sud i prešao u advokate.

Prvom prvostpeenom presudom, koju je donelo promenjeno sudsko veće 2016 godine, Mišković je bio osuđen na pet godina zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara, a Marko Mišković na tri i po godine zatvora i osam miliona dinara, ali uz obavezu da plati porez od oko 320 miliona dinara. Međutim, Apelacioni sud ukinuo je te presude i naložio ponovljeno suđenje.

Takođe, tvdnje Tužilaštva za organizovani kriminal o izvlačenju novca iz putarskih preduzeća, koje su bile i centralni deo prvobitne optužnice i predstavljale osnov za spekulacije o sistemu koji je korišćen za izvlačenje para prilikom privatizacije u Srbiji, tom prilikom su odbačene.

Miroslav Mišković se obogatio devedesetih godina u vreme vladavine režima Slobodana Miloševića, a to bogatstvo uvećao je nakon demokratskih promena 2000. godine. Međutim, nikada nije procesuiran za bilo koje krivično delo iz tog doba. Suđenje koje je završeno odnosilo se na period od 2005. do 2010. godine.