Predsednik Donald Tramp je na Tviteru napisao da će novi vršilac dužnosti državnog tužioca biti šef Sešonsovog kabineta Met Vitaker, javio je AP.

U SAD, državni tužilac je na čelu ministastva pravde.

Ministar pravde SAD Džef Sešons podneo je ostavku na tu funkciju pošto se više od godinu dana suočavao s oštrim napadima američkog predsednika Donalda Trampa zbog povlačenja iz istrage ruskog mešanja u predsedničke izbore 2016.

Sešons je ostavku danas objavio u pismu predsedniku SAD Donaldu Trampu u kojem je naveo da je podnosi “na zahtev” šefa Bele kuće.

Tramp je na Tviteru naveo da je za vršioca dužnosti ministra pravde postavio šefa Sešonsovog kabineta Metjua Vitakera, nekadašnjeg saveznog tužioca Ajove.

Sešonsova ostavka predstavlja kulminaciju zatrovanih odnosa njega i američkog predsednika, pogoršanih svega nekoliko nedelja od početka mandata, kada se dosadašnji ministar pravde povukao iz istrage ruskog mešanja koja se bavi i eventualnom povezanošću Trampovog izbornog štaba s Moskvom.

Tramp je smatrao da je Sešonsova odluka da se tada povuče otvorila vrata za imenovanje specijalnog savetnika Roberta Mulera koji je preuzeo istragu ruskog mešanja i počeo da istražuje da li je Trampovo izdavanje naredbi Sešonsu bilo deo šireg pokušaja ometanja pravde i same istrage ruskog mešanja.