Foto: Sputnik / Evgeniй Odinokov

1. Sergej Kužugetovič Šojgu rođen je 21. maja 1955. godine u tuvanskom gradu Čadan.

2. Budući general vojske i Heroj Rusije diplomirao je na Politehničkom institutu u Krasnojarsku kao građevinski inženjer

3. Nakon studija je putovao po sibirskim gradilištima, gde je, prema njegovim rečima, naučio da „radi u timu“. Prošao je put od radnika do upravnika

4. Krajem osamdesetih Šojgu je prešao na kancelarijski posao

5. Prvo je unapređen po partijskoj liniji, a 1990. godine je postavljen za zamenika šefa Državnog komiteta za građevinarstvo i investicije RSFSR.

6. Međutim, u to vreme on nije razmišljao o organizaciji građevinske sfere, već spasilačke službe

7. Šojgu je 1994. godine došao na čelo Ministarstva civilne odbrane, vanrednih situacija i upravljanja katastrofama i radio je tamo do 2012. godine.

8. Uspeo je da stvori strukturu koja po svojim mogućnostima nema pandane u svetu.

9. Rad Ministarstva za vanredne situacije je započet sa kancelarijom u centru Moskve i malom grupom istomišljenika, a danas objedinjuje širok spektar stručnjaka: od sapera i stručnjaka za radijacionu i hemijsku zaštitu, do stručnjaka za pse i psihologa. 

10. Od maja do novembra 2012. godine Šojgu je bio gubernator Moskovske oblasti

11. Sergej Šojgu je 6. novembra 2012. godine postao ministar odbrane Rusije umesto Anatolija Serdjukova, koji je razrešen dužnosti. 

12. Nakon što je preuzeo funkciju ministra odbrane, Šojgu je nastavio svoj put ka radikalnoj reformi Oružanih snaga, koja je pre njega započeta i uneo je nekoliko važnih izmena u njenoj realizaciji. 

13. Intenzitet borbene obuke znatno je povećan, stvorene su Snage za specijalne operacije, a mnogi prethodno otpušteni oficiri vraćeni su u službu. 

14. Za godinu dana upis u vojne škole i akademije povećao se sedam i po puta, a na univerzitetima bez vojnih katedri pojavile su se naučne čete, koje su omogućile studentima da služe u vojsci uporedo sa učenjem. 

15. Na inicijativu Šojgua formirane su Arktičke snage, svake godine se održavaju Međunarodne vojne igre i razvijaju se vojni sportovi i svojevremeno je početa i izgradnja glavnog hrama oružanih snaga Rusije u parku Patriot.

16. U slobodno vreme Sergej Šojgu igra hokej i fudbal.

17. Ministar je jednom u intervjuu priznao da mu nije zanimljivo da provodi odmor na plaži. On voli da se odmori od civilizacije u sibirskoj tajgi, gde može da peca ribu i sprema peljmene. 

18. Tokom 2016. godine, Sergej Šojgu i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov najavili su formiranje Narodne fudbalske lige. „Znate da se vikendom muškarci okupljaju u garaži, razmenjuju vesti, menjaju gume, a zatim pokrivaju nešto na haubi. Žene najbolje znaju ove tradicije muževa“, govorio je on. „Ali danas postoji tendencija da mnogi žele da se bave sportom, vidite kako su svi klubovi puni. Ljude privlači sport i mi ne možemo da ne podržimo ovaj popularni pokret. Naš zadatak je da izvučemo muškarce iz garaža.“

19. Sergej Šojgu voli i da crta. „Lepo je napraviti nešto u jednom primerku. Ali ne smatram da su moji crteži velika umetnost. Crtam kada se pojave slobodni minuti. To se događa i pre sastanaka vlade. Poklanjam ove skice svom starom prijatelju Sergeju Lavrovu ili Elviri Nabiulinoj, koja već ima pristojnu kolekciju mojih radova“, rekao je on. 

20. Sergej Šojgu je jedini ministar koji je radio u ruskoj vladi sa kratkom pauzom od devedesetih godina. 

21. U rejtingu poverenja u domaće političare, Sergej Šojgu je neizbežno jedan od tri lidera, zajedno sa predsednikom Vladimirom Putinom i ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom.