Resorni ministar Alen Šeranić, gostujući u emisiji “Otvoreno rečeno” Radija Republike Srpske rekao je da se, osim 200.000 doza ruske vakcine za Republiku Srpsku, tokom ovog mjeseca očekuju i prve količine vakcina iz “Kovaks mehanizma za BiH.

Srpska je, ističe ministar, iskazala potrebu i za kinesku vakcinu, a do ljeta očekuje intenzivnu imunizaciju.

Prve vakcine “Sputnjik” biće dovoljne za imunizaciju 1.000 osoba i namijenjene su zdravstvenim radnicima u odjeljenima za kovid, ističe ministar Alen Šeranić.

Dodaje da očekuju 200.000 doza vakcine krajem februara, te još toliko u martu, kada će početi masovnija imunizacija. Prva, sa količinom vakcina koje su stigle, može početi već sljedeće sedmice.

– Јa sam danas potpisao rješenje o interventnom uvozu vezano za ovu količinu vakcina koja je dospjela za potrebe Republike Srpske, tako da će, shodno zakonskim procedurama, ovlašteni distributer imati mogućnost sada da završi carinske procedure uvoza, da preuzme vakcine i potom da ih uputi Agenciji za lijekove BiH koja treba da izda rješenje vezano za kontrolu kvaliteta. Očekujemo da, ukoliko to bude gotovo u sljedećoj sedmici, tada bi se moglo početi i sa aplikacijom samih vakcina – naglasio je Alen Šeranić za Radio Srpske.

Preduzeće “Krajinagrup” Banjaluke zvanično je dobilo posao nabavke 200.000 ruskih vakcina za Republiku Srpsku u iznosu od blizu 11 i po miliona maraka. Govoreći o dinamici vakcinacije, ministar Šeranić je rekao da će primarni biti zdravstveni radnici, starija lica i lica sa hroničnim oboljenjima.

– Važno je da smo pokrenuli aktivnosti na evidenciji svih lica koja budu htjela da se vakcinišu kako bi smo mogli da imamo adekvatan plan i blagovremeno obavještavamo građane prijavljene za vakcinaciju. Očekujem da će dinamika vakcinacije zdravstvenih radnika ići brže i da neće nastajati gužve – dodao je Alen Šeranić.

Govoreći o “Kovaks” mehanizmu nabavke vakcina protiv virusa korona, ministar zdravlja je rekao da je Republika Srpska prošle godine uplatila oko sedam miliona maraka za nabavku vakcina preko ovog programa za vakcinaciju 200.000 lica. Prve vakcine i iz ovog programa, Šeranić ističe, mogle bi doći u ovom mjesecu.

– Mi smo dobili obavijest da se planira da se u drugoj polovini februara prema BiH isporuči 23.400 doza Fajzerove vakcine, a da bi se u martu razmišljalo o isporuci veće količine Astra-Zenekine vakcine – naglasio je ministar Alen Šeranić.

Srpska je izrazila interes i za kinesku vakcinu, a Ministarstvo zdravlja Srpske očekuje vakcinaciju od 40 do 50 odsto stanovništva. Građanima, ukoliko to bude moguće, biće ponuđen izbor vakcine koju žele da prime, rekao je ministar Šeranić.TEMA: Virus korona

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime