Šeranić je istakao da je ovih 20.000 doza namijenjeno za zdravstvene radnike i staračke domove, kako bi se završio ciklus vakcinacije započet dijelom iz prvog kontingenta vakcina u Republici Srpskoj, a dijelom kroz vakcinaciju u Srbiji.
“Shodno tome, zatvorićemo prvu kategoriju po planu vakcinacije stanovništva koje treba da se vakciniše i imati određene količine doza koje ćemo usmjeriti prema licima, prije svega, starijim od 65 godina, odnosno sa različitim vrstama hroničnih oboljenja”, rekao je Šeranić novinarima nakon dočeka drugog kontingenta ruske vakcine.
Prema njegovim riječima, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske koordinisaće cijeli proces, zajedno sa zdravstvenim ustanovama.
Resorni ministar je istakao da sa ovim Republika Srpska ulazi u masovniju vakcinaciju, s ciljem da se što brže vakciniše što je moguće veći broj lica.
Do sada su, tvrdi Šeranić, 2.626 lica vakcinisana u Srbiji i 970 lica u Republici Srpskoj, što je ukupno oko 3.500 lica.
Kad je riječ o vakcinama iz sistema “Kovaks”, Šeranić je naveo da je za sutra u 13.00 časova predviđeno da se održi sastanak sa predstavnicima kompanije “Fajzer”.
“Za `Kovaks` je značajan prvi kvartal 2021. godine, odnosno u martu bi trebalo da dođu određene količine iz ovog sistema nabavke. Očekujem da će `Kovaks` odgovoriti našim zahtjevima, jer smo na vrijeme ispunili sve naše obaveze, te ne vidim razloga da se to ne realizuje”, rekao je Šeranić.
Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić dočekali su danas u Banjaluci drugi kontingent od 20.000 doza ruskih vakcina protiv virusa korona “sputnjik ve”.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime