БАЊАЛУКА, 9. ЈУЛА /СРНА/ - Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић.

On je novinarima u Banjaluci rekao da brojke ne moraju nužno da znače da je takva situacija i u zajednici, te da je u Srpskoj vjerovatno više zaraženih, ali da se oni zbog simptomatologije ili svog stanja ne javljaju u zdravstvene ustanove.

Kako Šeranić navodi, ovo je nešto što su oni i priželjkivali, a to je da nas simptomi ne dovedu do toga da je neophodno da idemo u bolnicu.

– Dok god se oboljenje može kontrolisati, odnosno ukoliko šmrcamo, kišemo i imamo temperaturu dan-dva i prebolujemo to kući, kao što je to bilo sa prehladama i upalama, virus korona ne predstavlja opasnost – rekao je Šeranić.

On je naglasio da se još od novembra 2020. godine prate pokazatelji o broju lica u bolnicama, njihova strukturu, te dodao da se broj oboljelih u ovoj sedmici drži na prosjeku od 140 do 160.

– Biće dobro ukoliko se brojka zadrži na tom nivou, što će omogućiti da bolnice funkcionišu po svom redovnom principu i sistemu – naglasio je on.

Šeranić kaže da se Srpska priprema za narednu sezonu od oktobra do marta kada je riječ o akutnim respiratornim infekcijama.

– Institut za javno zdravstvo pravi procjenu za zimu i na bazi toga će i Vlada Republike Srpske i Štab za vanredne situacije reagovati i dati mjere i preporuke – naveo je on.

Šeranić smatra da kao pojedinci možemo najadekvatnije da odgovorimo i učestvujemo u svemu svojim ličnim izborima i stavovima.

– Tu prije svega mislim na vakcinaciju, nošenje maski, zaštitu bližnjih i sebe samih – kaže Šeranić.