Ron Džonson  je američki zvaničnik čijoj se pomoći u novoj fazi dijaloga Beograda i Prištine nadaju obje strane, a jedan od glavnih razloga za to je njegova odanost i bliskost predsjedniku SAD Donaldu Trampu.

Džonson je član Spoljnopolitičkog odbora Senata i predsjedavajući Pododbora za Evropu i regionalnu bezbjednosnu saradnju, a predsjedavajući je i senatskog Odbora za unutrašnju bezbjednost i vladine poslove.

Važi za jednog od ključnih Trampovih ljudi i čoveka zaduženog za specijalne misije, zbog čega njegov očekivani dolazak u Beograd prate i medijske spekulacije da nosi poruku da će predsjednik SAD podržati, a možda i doći u Srbiju da finalizira eventualni dogovor Srba i Albanaca.

Sam dolazak, kako god, potvrđuje zainteresovanost za poziciju i planove Beograda. Na to upućuje i činjenica da ovo neće biti njegova prva posjeta srpskoj prestonici, pošto se u februaru 2018. već sastao sa Vučićem.

Od Džonsona je Vučić tada zatražio da pomogne u stabilizaciji regiona, tako što će zamoliti kosovske Albance da budu spremni za istinska rješenja, koja znače kompromis.

Prethodni susret Vučića i Džonsona u Beogradu desio se krajem avgusta 2017.