– Nema potrebe da Srbiju iko podsjeća na njene obaveze u procesu evrointegracija, ali ovom prilikom podsjećamo da su obaveze, ukoliko je EU iskrena u svojim namjerama, obostrane, i da napredak koji Srbija i druge zemlje zapadnog Balkana čine treba da bude valorizovan od Brisela – rekao je Selaković.

Selaković je istakao da će Srbija nastaviti da reformiše svoje društvo jačanjem vladavine prava i demokratskih vrijednosti, usklađujući se sa pravnom tekovinom EU upravo na način opisan u dokumentima koji definišu uslove za članstvo.

On samtra da je nepošten i nedobronamjeran svaki pokušaj da se teret krivice za probleme u odnosu EU prema Srbiji stavi na ovu zemlju čiji stav je uvijek bio i iskren i dosljedan.

– Srbija je više od dvije decenije jasno i iskreno opredijeljena za punopravno članstvo u EU, i to strateško opredjeljenje naše države ne dovodi se u pitanje – istakao je Selaković.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon tokom debate o izvještaju o Srbiji pred Evropskim parlamentom pozvala je zvanični Beograd da se jasno okrene ka EU.

Kramonova je, takođe, ukazala predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na “neophodnost usklađivanja sa evropskim zajedničkim pozicijama” i dodala da EU od nove vlade očekuje puno usklađivanje u oblasti spoljne politike, uključujući i uvođenje sankcija Rusiji.