Foto: RTRS

On kaže da gorčina i nervoza kršitelja ljudskih prava u Crnoj Gori pokazuje da je predsjednik Srbije Aleksadandar Vučić pogodio pravo u metu, krajnje biranim rečima, na pristojan način ukazujući na mjere koje Vlada Crne Gore preduzima protiv vjekovne imovine srpske crkve u Crnoj Gori.

– Srbi u Crnoj Gori nisu nacionalna manjina, već konstitutivni narod. Njihova konstitutivnost predstavlja istorijsku potvrđenu činjenicu, a jezikom brojki u sadašnjem vremenu ogleda se u tome da su Srbi, poslije Crnogoraca, drugi po brojnosti narod u Crnoj Gori sa 28.73 odsto udjela u njenoj ukupnoj populaciji. Uprkos tome, Srbi u Crnoj Gori nemaju prava ni kao nacionalna manjina i izloženi su procesu brutalne asimilacije, pod izgovorom da žive u građanskoj držvi “koja štiti i čuva politički, pravni i kulturni položaj svih naroda”, osim srpskog – kaže Selaković.

Svaki pokušaj Vlade Crne Gore da svojim saopštenjima ubijedi javnost da ona dosledno štiti ravnopravnost, evropske vrednosti i demokratske principe, pada u vodu, kaže Selaković.

– I to uz činjenicu da se srpski jezik sistematski progoni u Crnoj Gori od obrazovnog sistema u kome se srpskoj djeci onemogućuje obrazovanje na jeziku kojim govore, u kome se iz nastave književnosti izbacuju srpski pisci, u kome srpska djeca treba da uče da su Srbi i Srbija okupirali Crnu Goru, a da je u Јasenovcu ubijeno do 80.000 Srba, Јevreja, Roma i Hrvata – navodi Selaković.