– Između SAD i EU nikada nije postojalo nejedinstvo u vezi sa zapadnim Balkanom, već možda samo razmimoilaženje oko tehničkih stvari, a novo jedinstvo znači da ćemo biti izloženi pritiscima. To pokazuje da situacija oko dijaloga Beograda i Prištine neće biti jednostavna – rekao je Selaković.

Selaković je za beogradsku televiziju K1 podsjetio da je postojalo jedinstvo SAD i EU prije osam ili deset godina o tome da je pitanje Kosmeta stavljeno ad akta i da Srbiji mora da se nametne obaveza da prizna nezavisnost tzv. Kosova, separatizam i secesiju dijela svoje teritorije, ali da to Srbija nije uradila.

Kada je riječ o statusu ambasadora Srbije u Crnoj Gori, kojeg je odlazeća vlast DPS-a Mila Đukanovića protjerala zbog izjava o podgoričkoj skupštini, a nova vlast tu odluku nije poništila, Selaković kaže da to zavisi od Crne Gore, ali da za sada nije vidio nikakvu konkretnu aktivnost.

– Zahvaljujem na lijepim reijčima, ali mi smo pokazali djelima kako je moguće dati startnu osnovu za poboljšanje odnosa. Mi sa Crnom Gorom želimo najbolje i najbliže odnose, kao i poboljšanje ekonomske saradnje i kroz inicijativu mini-Šengena – rekao je Selaković, te dodao da je Crna Gora bliska država, u kojoj živi gotovo 30 odsto srpskog naroda.

Što se tiče predstojećih izbora na Kosovu i Metohiji, Selaković je rekao da od njih očekuje dobar rezultat Srpske liste, te dodao da je važno ko će biti okosnica buduće vlasti u Prištini, jer će to biti strana s kojom će Beograd voditi dijalog.

Govoreći o mini-Šengenu, Selaković je rekao da je to velika šansa za sve u regionu i da to svi ostali polako shvataju, te ocijenio da će se politika u regionu polakoj, ali sigurno promijeniti u korist mini Šengena, jer ta inicijativa donosi dobro svima.

– Srbija prikazuje liderstvo što ne postavlja svoje interese ispred svih – rekao je Selaković.

Selaković je rekao da je popis stanovništva u susjednim zemljama važan i za Srbiju, jer će omogućiti da se vodi veća briga o Srbima koji žive u tim državama, ali i da Srbija poboljša položaj manjina koje žive u njoj.

– I u razgovorima sa kolegama iz susjednih zemalja ističemo da ne tražimo ništa više, i ništa manje, za naše sunarodnike, od onoga što mi pružamo pripadnicima nacionalnih manjina u Srbiji – istakao je Selaković.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime