Foto: SRNA

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković kaže da još nije poznat datum njegove posete Moskvi, a da će razgovori sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, tokom predstojeće posete Beogradu, biti teški ali bitni za stabilnost i evropski put Srbije.

“Prihvatio sam poziv za posetu Moskvi, ne mogu da kažem kada će doći do realizacije. Dogovara se datum, a teme će sigurno biti važne za Srbiju”, rekao je Selaković za TV Pink.

On je primetio da je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov danas u zvaničnoj poseti Turskoj, koja je i zemlja NATO i zemlja kandidat za EU.

“Videćete da niko neće govoriti u inostranoj javnosti o ovome što se dogodilo u Srbiji oko zabrane preleta. Ovde je očigledno bio neki drugi problem”, rekao je Selaković.

On je kazao da je Srbija posvećena dijalogu, koji je, ističe, lekovit i može da dovede do rešavanja problema.

“Samostalna smo i nezavisna država, koja je posvećena dijalogu sa svima, naročito sa prijateljima”, rekao je šef srpske diplomatije.

Interesovanje svetskih medija za na kraju otkazanu posetu Lavrova, Selaković je ocenio kao moguću pripremu da se u zapadnom delu javnosti u potpunosti ocrni Srbija. On je naveo da je poseta saveznog kancelara Nemačke Olafa Šolca itekako važna, jer je Nemačka najveći investitor i pojedinačni donator u Srbiji.

Rekao je da o nemačkoj ekonomskoj snazi i povezanosti sa Srbijom govori da je razmena premašila šest milijardi evra i da nemačke kompanije ovde zapošljavaju 77.000 radnika.

Važno je da razgovaramo 

“Poruke koje ćemo čuti nisu ni lepe ni lake. Važno da ih čujemo i da se razgovara. Nismo u prilici u razgovoru sa Nemačkom da biramo”, rekao je Selaković i podsetio da tako velika zemlja svoj spoljnopolitički kurs ne menja lako.

 

Naglasio je da je Srbija pokazala da je stub očuvanja stabilnosti i mira u ovom delu Evrope.

“To je nemačka privreda itekako prepoznala. Ulaganja je dokaz da je ovde sigurno, a zatim i profitabilno ulagati kapital. Od suštinske važnosti su razgovori sa Nemačkom i vrsta uspeha u razgovorima, jer to Srbiji donosi određenu vrstu uslova za napredovanje na evropskom putu”, rekao je on.

Istakao je da očekuje značajne teme prilikom posete Šolca, ne samo za Srbiju, nego i o nastavku evropskog puta Zapadnog Balkana.

“Posvećenost EU se ne dovodi u pitanje, to je put za očuvanje mira i stabilnosti u regionu”, rekao je on.

Selaković je poručio da je, da bi se pripremili za zimu koja će biti teška, važno da sačuvamo mir, da imamo ozbiljan nivo političke stabilnosti u zemlji.