Kako javljaju mediji, šefovima diplomatija 28 država EU pridružiće se balkanske kolege iz Crne Gore, Srbije, Makedonije, Albanije i Turske. Bosna i Hercegovina i Kosovo nisu pozvani na skup.

Novinari izvještavaju da će, kada je Balkan u pitanju, glavna tema biti brifing o mogućem dogovoru Kosova i Srbije o razmjeni teritorija i novom etničkom prekrajanju granica.

– Ne očekujemo da ćemo čuti išta bitno novo. Srbija će biti tu. No, mi znamo šta oni žele – citira “Politiko” neimenovanog visokog zvaničnika EU.

Ovaj medij najavljuje i sastanak predsjednika Srbije i samoproglašenog Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, s visokom predstavnicom EU za spoljne poslove Federikom Mogerini 7. septembra, te odlazak Vučića u Kosovsku Mitrovicu dan ili dva kasnije.

Prenosi se i da će se Vučić susresti s lokalnim Srbima i održati govor koji je ocijenio kao “najvažniji istup u životu”.

Sinoć su ministri odbrane 28 EU članica, takođe, imali neformalni susret. I tu je zapadni Balkan bio jedna od glavnih tema. Visoka delegacija NATO-a prisustvovala je tom skupu.