“Ovaj potez ozbiljno je prekršio princip jedne Kine, zlonamerno narušio suverenitet Kine i otvorena je politička provokacija, što je izazvalo snažno ogorčenje među kineskim narodom i široko rasprostranjeno protivljenje međunarodne zajednice”, kazao je državni savetnik dodajući da “to još jednom dokazuje da su neki američki političari postali oni koji narušavaju odnose Kine i SAD”.
Vang je naglasio da Sjedinjene Države ne bi smele da sanjaju o ometanju ponovnog ujedinjenja Kine, jer je Tajvan deo Kine i ujedinjenje je pitanje vremena.

“Bez obzira na to kako SAD podržavaju ili popuštaju snagama ‘tajvanske nezavisnosti’, sve će biti uzaludno. Tajvansko pitanje je nastalo kada je zemlja bila slaba i haotična, i sigurno će se završiti nacionalnim podmlađivanjem”, istakao je.

“SAD ne treba da maštaju o potkopavanju razvoja i revitalizacije Kine. Kina je našla pravi put razvoja u skladu sa sopstvenim nacionalnim uslovima. Pod vođstvom Komunističke partije Kine, 1,4 milijarde Kineza korača ka modernizaciji u kineskom stilu”,dodao je.

Ministar je naglasio da Kina postavlja razvoj zemlje i nacije na osnovu sopstvenih snaga, a da je spremna da mirno koegzistira i razvija se zajedno sa drugim zemljama. Ipak naglašava da nikada neće dozvoliti da bilo koja zemlja podriva stabilnost i razvoj Kine.

“Sjedinjene Države ne bi trebalo da maštaju o manipulaciji geopolitičkim igrama. Traženje mira, stabilnosti, razvoja i saradnje u kojoj svi dobijaju zajedničke su težnje zemalja regiona”, naglasio je.

“Uvođenje tajvanskog pitanja u regionalnu strategiju od strane SAD koje naduvavaju tenzije i raspiruju konfrontaciju, protivno je trendu regionalnog razvoja i protivno je očekivanjima ljudi u Aziji i na Pacifiku. Učinjen potez  je veoma opasan i glup”, rekao je.

Sjedinjene Države, dodao je Vang, ne bi trebalo da maštaju o iskrivljavanju činjenica po svojoj volji.

“Američka strana je tvrdila da Kina eskalira situaciju, ali osnovne činjenice su da su Sjedinjene Američke Države prvo isprovocirale Kinu po pitanju Tajvana i eklatantno narušile kineski suverenitet i teritorijalni integritet”, zaključio je Vang.