Poznata su do sada imena sedam osoba osumnjičenih za umešanost u slučaj, među kojima su i pripadnici Kosovske policije, kao i potpredsednik Srpske liste. Dve osobe su u pritvoru od kraja novembra, jedna je puštena, funkcioner Srpske liste je izbegao hapšenje, a u međuvremenu istraga je proširena na još dve osobe, piše KoSSev.

Iz GI SDP sedamnaest meseci kasnije podsećaju i ponovo postavljaju isto pitanje: Ko je ubio Olivera Ivanovića?

Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tokom mitinga u Kosovskoj Mitrovici septembra prošle godine, obećao da će ulica sa imenom Olivera Ivanovića biti najlepša u gradu, to se nije dogodilo. I dalje je to najgora ulica u gradu, rekla je u razgovoru za RTV Kim potpredsednica stranke Ksenija Božović.

Ksenija Božović podseća da je predlog SDP-a i porodice Ivanović bio da se ulica Sutjeska u kojoj je srpski političar ubijen preimenuje u ulicu Olivera Ivanovića. Taj zahtev je odbijen na Skupštini opštine Severna Mitrovica, da bi posle višemesečnog opiranja doneli odluku da Nemanjina ulica u naselju Bošnjačka mahala dobije naziv ulica Olivera Ivanovića.

Ova odluka se nije dopala ni članovima stranke, još manje porodici Ivanović, dok su društvene mreže tada preplavile fotografije male ulice na rubu grada ka reci, natrpane smećem i šutom, piše KoSSev.

“Jeste da je predsednik obećao da će to biti najlepša ulica u gradu, međutim, do današnjeg dana ništa se po tom pitanju nije uradilo. I dalje je ulica koju su ‘oni’ izglasali. Međutim, odluke i dalje nema jer tu odluku moraju da potvrde centralne vlasti. Ulica je onakva kakva je i bila, najgora ulica koja postoji u Mitrovici”, kaže Božović za RTV Kim.

Moramo da verujemo u pravdu u koju je i on verovao u vreme kada je bio hapšen i često govorio da mora da se izdrži, jer ovo zlo neće navek trajati.

Ksenija Božović

Istakla je da joj nije poznato da li je predsednik upoznat sa tim da predstavnici Srpske liste nisu ispunili njegovo obećanje.

“Evo neka predsednik vidi i neka čuje. To što je on obećao, oni ništa do današnjeg dana nisu uradili, niti ispoštovali. Da li on to zna ili ne, ja to stvarno ne znam, ali ako ne zna, evo mi mu sad poručujemo da Olliver Ivanović nije dobio ulicu koju zaslužuje. To je jedna od najgorih ulica u gradu”, ponavlja Božović.

Božović kaže da su u stranci razočarani postupkom gradske vlasti koju vodi Srpska lista.

“Time su pokazali da im očigledno Oliver i mrtav smeta. To je žalosno, to je strašno. Oliver to nije zaslužio. On je bio jedan ugledan građanin, političar koji je bio za mir i za dijalog i koji je svim građanima bio na usluzi. To se pokazalo onoga dana kada ga je ispratio veliki broj građana iz Mitrovice”, rekla je Božović.

Istragu o ubistvu Ivanovića vode Specijalno tužilaštvo Kosova, ali se istraga vodi i u Beogradu. Beograd i Priština se uzajamno optužuju za opstrukciju istrage, a sve vreme se različite i često senzacionalističke informacije objavljuju u tabloidima. Dvojica predsednika – Vučić i Tači više puta su izlazili sa obećanjima i konkretnim rokovima za informacije, odnosno rešenjem slučaja, ali se to još uvek nije nijednom dogodilo, podseća KoSSev.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara ujutru, ispred prostorija svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici sa šest hitaca u leđa, tri meseca nakon lokalnih izbora u kojima je medijski i politički označen kao izdajnik i rušitelj srpskog jedinstva.

Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.