PODGORICA — 

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore (SDT) formiralo je o navodima NVO MANS iz Pandorinih papira da su predsjednik Milo Đukanović i njegov sin Blažo 2012. sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom “skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih Djevičanskih Ostrva, Gibraltara i Paname.

“Specijalno državno tužilaštvo je odmah po saznanju za predmetni događaj formiralo predmet i preduzeće sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti radi utvrđivanja činjenica i okolnosti u vezi sa istim, pa će o rezulatima preduzetih radnji blagovremeno obavijestiti javnost”, saopštili su iz SDT.

Vučinić: Aktivnost u of-šor biznisu nije nezakonita

Nakon što je uticajna crnogorska NVO Mreža za afirmaciju nevladinog sektora objavila dio Pandora papira koji su objelodanili informacije o of-šorkompaniji crnogorskog predsjednika Đukanovića i njegovog sina Blaža, a pre reakcije SDT, profesor međunarodnog prava i bivši sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu Nebojša Vučinić rekao je da aktivnost u of-šor kompanijama sama po sebi nije nezakonita, ali da je pitanje koliko je etički prihvatljiva.

Vučinić je rekao da ne možemo sve što je NVO MANS objavio da prihvatamo zdravo za gotovo, te da to mora detaljno provjeriti.

“Kažem, aktivnost biznisa u of-šor kompanijama, sama po sebi nije nezakonita. Drugo je pitanje koliko je to moralno, politički, etički prihvatljivo”, rekao je Vučinić i dodao da nije nezakonito otvoriti takvu kompaniju preko koje se trguje i obavljaju biznis operacije.

On je dodao i da se sa liste koja je objavljena u izvještaju vidi da preko trastova trguju i bave se biznisom najbogatiji ljudi svijeta.

“Mislim da su i tužilaštvo i policija još ipak nezavisni i samostalni da će oni sami da procijene da li ima osnova da reaguju, a ne da ih neko gura da to urade”, rekao je Vučinić i dodao da “u vezi sa tim nema potrebe za bilo kakvim pritiskom, te da crnogorski državni organi, tužilaštvo i policija, “znaju kako se to radi”.

Prema njegovim riječima, navode MANS-a je moguće provjeriti, i u tom kontekstu treba ostaviti organima da rade svoj posao.

Bečić: Jedno od najvećih otkrića, a sve sakriveno od građana i institucija

Reagujući na navode o postojanju londonske of-šor kompanije šefa crnogorske države, predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić rekao je da “obilje informacija, analiza, dokumenata koji imaju međunarodni aspekt, nalažu pažnju i nezavisnu istragu”.

Ocjenjujući da je sve što je tajanstveno, po prirodi stvari i sumnjivo, te da, kada je riječ o javnim funkcionerima sve mora biti otvoreno i javno”.

“Imamo mnoge aspekte tajanstvenosti u prethodnim godinama koji su dokumentovani i otkriveni, a ovo je sada, očito, jedno od najvećih otkrića o osnivanju kompanija, a sve sakriveno od građana i institucija Crne Gore”, rekao je Bečić i poručio da “hoćemo Crnu Goru okrenutu budućnosti, u kojoj funkcioneri rade za platu i ništa mimo plate”.