screenshot

“Umjesto da isprave greške, da mijenjaju politički kurs i okrenu se Republici Srpskoj i njenim institucijama, zvaničnici SDS-a i PDP-a i dalje sjede u ministarskim foteljama u Savjetu ministara i daju legitimitet ucjenjivačkoj politici Bakira Izetbegovića i SDA”, ocijenio je Košarac u izjavi za Srnu.

Komentarišući jučerašnje izjave zvaničnika SDS-a i PDP-a povodom godinu dana bezvlašća u zajedničkim institucijama BiH, Košarac je posebno upozorio na, kako je rekao, podmetanja i podvale u vezi sa regularnošću izbora.

“O izbornim prevarama, manipulacijama i prijetnjama govore zvaničnici PDP-a, stranke koja je na izborima za parlament BiH dobila 180 hiljada glasova manje od SNSD-a. To govore i u SDS-u, stranci koja je za isti nivo izbora dobila 100 hiljada glasova manje od SNSD-a. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik dobio je skoro 370 hiljada glasova, što je najviše u istoriji izbora za srpskog člana Predsjedništva BiH”, podsjetio je Košarac.

On je rekao da bi zato u SDS-u i PDP-u trebalo da prestanu sa ovim podvalama, čiji je cilj da, ako ikako mogu, potkopaju legalitet i legitimitet SNSD-a da, zajedno sa koalicionim partnerima iz Republike Srpske, predstavlja Srbe u zajedničkim institucijama BiH.

Košarac je dodao da je posebno loše to što zvaničnici SDS-a i PDP-a u istu ravan stavljaju SDA i SNSD kad je riječ o krivici za neuspostavljanje vlasti na nivou BiH.

“Politički je bezobrazluk bez presedana izjednačavanje SDA, koja krši Ustav i zakone BiH, koja uspostavljanje vlasti uslovljava zahtjevima koje niko u Republici Srpskoj ne može i neće prihvatiti i koja umjesto srpskog naroda hoće da bira podobne i poslušne predstavnike Srba u zajedničkim organima BiH, sa SNSD-om, koji ničim ne uslovljava formiranje vlasti u Sarajevu i koji traži da Republika Srpska u zajedničkim institucijama bude predstavljena u skladu sa izbornom voljom srpskog naroda”, zaključio je Košarac.