Foto: RTRS

“Očigledno je da SDA ima namjeru da nastavi da uslovljava i komplikuje proces formiranja Savjeta ministara, zbog čega će ta stranka snositi isključivu krivicu za odgađanje odluke o kandidatskom statusu, kao i za usporavanje i zaustavljanje evropskog puta BiH”, upozorio je Košarac u izjavi za Srnu komentarišući zaključke sa sinoćnje sjednice Predsjedništva SDA u Sarajevu.

Košarac je dodao da SDA nije spremna da posluša više nego jasne poruke koje je juče prenio komesar Evropske unije za proširenje Johanes Han.

“Komesar Han je bio jasan kada je rekao da bez formiranja vlasti na svim nivoima neće biti razgovora o kandidatskom statusu BiH. Takođe je bio precizan kada je rekao da to treba uraditi do maja ove godine, ali će taj rok biti teško dostići jer SDA i dalje oteže i komplikuje političku situaciju u BiH”, istakao je Košarac.

On je ponovio stav da se SNSD ne želi i neće miješati u to koje će stranke, pored SDA, predstavljati Bošnjake u zajedničkim institucijama vlasti, ali i upozorio da uvlačenje Željka Komšića i njegove stranke u priču oko formiranja Savjeta ministara teško može donijeti bilo šta dobro.

“Iako još nema zvaničnog stava HDZ-a, potpuno je jasno da je Komšić neprivatljiv toj stranci. Što se nas tiče, Komšić može predstavljati samo bošnjačku stranu i samo iz te kvote može eventualno participirati u Savjetu ministara BiH i drugim zajedničkim institucijama vlasti. Nećemo dozvoliti nikakve kvazigrađanske podvale koje Komšić i SDA mogu smisliti, niti ćemo dozvoliti da Srbe u zajedničkim institucijama predstavlja bilo ko osim stranaka koje će činiti reprezentaciju Republike Srpske u Sarajevu”, zaključio je Košarac.