Aktivni dio ovog scenarija- operacije, koja je u toku, krenuo je kada su se obavještajne službe uključile u rad Interresorne koordinacione grupe u bazi EUFOR-a u Sarajevu koja je tako postala centar udara na Republiku Srpsku i koja predstavlja ekspertsku,, propagandnu grupu,, sastavljenu od više desetina stručnjaka za podršku domaćim medijima i nevladinim organizacijama, u izvođenju psiholoških operacija. Ovu grupu čine,kako navode naši izvori, pripadnici 15. Grupe za psihološke operacije, vojske Velike Britanije (15.United Kingdom Psychological Operations Group). Svi oni, izmedju ostalog, izvode nformacione operacije putem interneta, javne diplomatije, nevladinih organizacija itd…Kontrola javnog mnjenja, medija, društvenih elita i najšire javnosti koje se nalaze u ovom procesu , od njihovog je  primarnog  značaja.

Nakon ovih spoznaja, palo je  u vodu svako negiranje  da  se Republika Srpska   nalazi  na meti pojačanih obavještajnih operacija nekih zapadnih zemalja,  u čemu su uglavnom prednjačile opozicione partije iz Republike Srpske okupljene u Savez za pobjedu. Da su prijetnje Republici Srpskoj ,, samo izmišljene priče aktuelne vlasti u RS,, ,  ponovio je 28.septembra ,,naivni,,   aktuelni član predsjedništva BiH   Mladen Ivanić, ustvrdivši  da on nema dokaze da se iko mješa u izbore u Republici Srpkoj, odnosno BiH. I ne treba niko da se mješa pa ni Srbija, rekao je Ivanić.  No to i ne čudi, s obzirom da su i opozicione stranke i njeni lideri , kako se navodi u pomenutoj analizi ,dio ovog šireg udara na Republiku Srpsku.

U potpunosti je  začudjujući takav Ivanićev stav,  nakon decidne  izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića,  koju je dao na sjednici Glavnog odbora SNS-a  24. septembra u Sava centru u Beogradu, u kojoj je potvrdio ovaj zapadni scenario prema Republici Srpskoj. Vučić je tada rekao da je to najbrutalnije mješanje zapadnih sila u izbore u Republici Srpskoj i da će  te dokaze iznijeti u javnost posle oktobarskih izbora u BiH , sa vjerovatno više dodatnih detalja oko svega ovoga o čemu piše Infosrpska , a koje je dobio od svojih službi. Svoju ograničenost ,,naivni,, Ivanić je pokazao kada je dodao ,,da ne želi da komentariše izjave Vučića o mješanju stranaca u izbore u BiH dok ne vidi dokaze,,. Od Vučića je Ivanić dobio brzi odgovor,, da ništa nije iznenadjenje,sve znaju samo se prave naivni.Reći ću Ivaniću sve u lice , ali nakon izbora,,.

No informaciona operacija protiv Republike Srpske ušla je u svoju završnu fazu, navodi se u analizi u kojoj smo imali uvid i  prema kojoj je do sada  uradjeno:

-Premrežavanje Republike Srpske lažnim nevladinim organizacijama

-Monopolizacija medijskog prostora  završena je

-Regrutacija lokalnih izvodjača  završena je

-personalizacija protivnika (Milorad Dodik) i njegova satanizacija u završnoj fazi je

-Uništavanja ugleda institucija bezbjednosti Republike Srpske  nastavljena je

-Harangiranje masa i ispiranje mozga, metodologijom provokacija  i eskalacija, traje i ulazi u zavšnu fazu

-Okupljanje lažnog uzorka društva u RS (Pravda za Davida) na centralnom mjestu, koje je najpogodnije za medijsku manipulaciju ,traje i ulazi u završnu fazu, sa najavljenim ,,revolucijama,, preprekama za održavanje izbora itd…itd…

-Insceniranje ,,varnice,, podrazumjeva nekoliko scenarija,  prije svih onaj  koji  polazi od  Davora Dragičevića, oca tragično nastradalog mladića Davida Dragičevića, i grupe ,,Pravda za Davida,, koja protestuje danima u Banja Luci.

-Zatim eventualno ugrožavanje bezbjednosti nekog od lidera opozicije ili grupe ,, Pravda za Davida,, za koji bi se optužila aktuelna vlast itd…

Sve ovo prati i izuzetno visoka finansijska podrška ovom vidu subverzivnog djelovanja obavještajnih sužbi.One su pružile značajnu  pomoć, organizacionu i metodološku , ovdašnjim medijima i NVO u izvodjenju propagandnog rada. U toj navedenoj podršci obavještajne službe koristile su ,,prenosne mehanizme,,, zadržavajući prikrivenost svog angažovanja na planu finansiranja,obuke i lokacije sastanaka .Obuku predstavnika nevladinih organizacija  za ,, meki državni udar,, na Republiku Srpsku vršili su, prije svega, penzionisani predstavnici obavještajnih službi. Sastanci i obuke su održavani na različitim mjestima (Rumunija, Bugarska,Crna Gora…) i redovno su bile pod nadzorom stranih službi Velike Britanije i SAD.

Putem agenata uticaja, obavještajne službe su aktivno,intezivno,  ciljano izvodile i izvode psihološke operacije u cilju vrbovanja i pronalaženja pristalica željnih promjena u Republici Srpskoj(Savez za pobjedu)  .

Taj mogući ukrajinski scenario u Republici Srpskoj podrazumjeva i okupljanje opozicije oko jedne ključne ličnosti (Mladen Ivanić), koji bi se na glavnom protestu, koji je grupa ,,Pravda za Davida,, najavila  za 5. oktobar, ako dodje do eskalacije, pojavio kao ličnost koja će objediniti opoziciju i proteste.

Ovakav plan, u koji su u pokušaju rušenja Republike Srpske uključene vodeće zapadne obavještajne službe i njihove ambasade u Sarajevu, kako se navodi u analizi, obuhvata i operativce Obavještajno bezbjednosne agencije (OBA) u Sarajevu, veterane takozvane Armije BiH na terenu, horde navijača iz Federacije BiH, odredjene medije u RS i Federaciji BiH , neke i u regionu, odredjene nevladine organizacije, opozicione političke partije u Republici Srpskoj ,sa bočnom podrškom partija iz Federacije sa kojim čine vlast na zajedničkom nivou, djelove društva pogodnih za manipulaciju.

Sve se to dešava u momentu kada se vrši pokušaj devastacije srpskog nacionalnog bića i demonizacije lidera koji smetaju ,, novom svetskom poretku,, i njegovom pohodu na Balkan..Na globalnom planu to je Vladimir Putin a na lokalnom Milorad Dodik.

Dodik se napada jer simbolizuje odbranu Republike Srpske koja je garant opstanka srpskog naroda, pa se napada kako bi se urušila pozicija Srpske i kako bi zapadni centri iskoristili srpske podjele za centralizaciju BiH.No na svu sreću velika većina je toga svjesna u Republici Srpskoj kao što je  svjesna i šta zapadne službe i domaći izvršioci pokušavaju .