Foto: SRNA

“Apsolutne su neistine da postoje spiskovi političkih neistomišljenika. Savjet se nije, niti će se baviti ovakvim stvarima”, rekao je Karan, povodom pisanja pojedinih medija da je uloga Savjeta da progoni političke neistomišljenike.

On je podsjetio da je Savjet formirao predsjednik Republike Srpske na osnovu ustavnih ovlašćenja.

“Savjet je fomiran kao stručno i savjetodavno tijelo predsjednika Republike Srpske. Dakle, ništa manje niti više od ovog okvira. Osnovi cilj osnivanja jeste razmatranje pitanja od značaja za ustavni poredak Srpske i ostvarivanje njegove zaštite”, precizirao je Karan.

On je istakao da Savjet prati i razmatra stanje u ostvarivanju ustavne pozicije i onoga što je nadležnost Republike Srpske i njenih institucija.

“U tom smislu ćemo informisati predsjednika Republike i naše institucije. Savjet će se baviti predlaganjem potrebnih mjera da bi bio usklađivan i usmjeravan sistem zaštite ustavnog poretka Srpske, vršiti analize i istraživanja, te pripremati dokumente o ugroženosti ustavnog poretka”, kaže Karan.

On je naglasio da će se Savjet baviti prepoznavanjem prijetnji koje utiču na ustavni poredak.

“Sve mimo ovoga neće biti metod ni način rada Savjeta za zaštitu ustavnog poretka. Nažalost, pojedinci su, netačnim navodima o radu Savjeta, na populistički način, jeftin i proizvoljan htjeli da povećaju svoju političku cijenu. Rad Savjeta je u skladu sa zakonom, ustavan, a djelovanje javno i transparentno”, zaključio je Karan.