Na dnevnom redu sjednice nalazi se prijedlog odluke o prestanku rada Јedinice za sprovođenje projekta izgradnje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, objavljeno je na sajtu Savjeta ministara.

U predloženoj odluci o zatvaranju Јedinice za sprovođenje projekta izgradnje zatvora istaknuto je da se gase i upravni i nadzorni odbor, a u prijedlogu odluke o otvaranju tog zatvora istaknuto je da se rukovodstvo imenuje u roku od šest mjeseci, dok je u obrazloženju navedeno da će Ministarstvo pravde početi kadrovsko popunjavanje po donošenju odluke.

Prema pisanju medija, razlog što ova ustanova još nije počela sa radom jeste spor između ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića i ministra pravde Јosipa Grubeše o tome ko će da rukovodi zatvorom.

Savjet ministara trebalo bi da razmotri i informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi sa povećanim prilivom migranata.

Prema informaciji Ministarstva bezbjednosti o stanju u oblasti migracija u BiH, koju je 12. februara k znanju primio Savjet ministara u tehničkom mandatu, od 1. januara do 7. februara Službi za poslove sa strancima BiH prijavljeno je 997 ilegalnih migranata, a najviše ih je iz Pakistana, Sirije, Iraka, Alžira i Maroka.

U ovom periodu 828 lica je iskazalo namjeru za podnošenje zahtjeva za azil, a njih 17 je podnijelo zahtjev za azil.

Službi za poslove sa strancima od 28. januara do 7. februara prijavljen je 301 ilegalni migrant, a namjeru za podnošenje zahtjeva za azil iskazala su 243 lica, dok je zahtjev za azil podnijelo njih osmoro.

Na sjednici će biti riječi i o informaciji o preduzetim aktivnostima na zaštiti i vraćanju imovine građana i drugih pravnih lica iz BiH u Hrvatskoj, čiji je predlagač šef Pregovaračkog tima BiH u Stalnoj zajedničkoj komisiji viših predstavnika država nasljednica bivše SFRЈ.

Pravobranilaštvo BiH ranije je dobilo zaključke Predsjedništva BiH kojim se, između ostalog, od te pravosudne institucije traži da ispita mogućnost pokretanja apelacije pred Ustavnim sudom Hrvatske, čime bi BiH osporila hrvatski Zakon o raspolaganju državnom imovinom kojim je zabranjeno da na BiH bude upisana njena imovina u toj susjednoj zemlji.

Pred ministrima će se naći Nacrt protokola o određivanju tromeđne granične tačke između BiH, Srbije i Crne Gore sa izvještajem o okončanom postupku pregovora radi zaključivanja protokola, čiji je predlagač Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Ministri bi trebalo da se izjasne o prijedlogu odluke o odobravanju kupovine/nabavke objekta za potrebe smještaja Kancelarije za reviziju institucija BiH u Sarajevu, kao i o Prijedlogu odluke o odobravanju sredstava tekuće rezerve.

Informacija o korištenju “Tajeks” instrumenta Evropske komisije za pružanje kratkoročne tehničke pomoći u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja u 2017. godini, te informacija o učešću BiH u Regionalnom sporazumu o smanjenju cijene rominga za zemlje Balkana su na dnevnom redu sjednice.

Sjednica Savjeta ministara u tehničkom mandatu zakazana je za 12.00 časova