Šefovi diplomatija 47 članica Savjeta Evrope velikom većinom su glasali za deklaraciju u kojoj se navodi da svi članovi treba da “imaju pravo učešća” u glavnom organima SE “na jednakoj osnovi”, što znači da je Rusiji pravo glasa vraćeno.

Savjet Evrope, sa sjedištem u Strazburu, suspendovao je Rusiji pravo glasa poslije ruskog pripajanja Krima 2014. godine, što je čin koji Ukrajina i mnoge zemlje smatraju nelegalnim. Rusija, članica SE od 1996. godine, tada je prestala da plaća članarinu.

Visoki ruski zvaničnici su prijetili istupanjem iz SE. To bi značilo da bi ruski građani izgubili pristup Evropskom sudu za ljudska prava, važnom oruđu za one koji nemaju vjere u ruske sudove.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je pozdravio ovu odluku i naveo da će se Moskva nadalje pridržavati svojih obaveza. Naveo je da Rusija cijeni “pozitivni doprinos” SE u rješavanju humanitarnih pitanja, kao i u poboljšanju ruskog pravosuđa. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da je Rusija voljna da sarađuje sa SE dogod ima “jednak glas” u mehanizmima donošenja odluka.

Današnje glasanje bi moglo biti prvi veći korak SE ka ukidanju ograničenja i sankcija nametnutih Rusiji. Takođe, potez može biti gledan i kao znak sve jasnijeg shvatanja u Evropi, a posebno Francuskoj i Njemačkoj, da je približavanje Rusiji možda bolji način za rješavanje krize u Ukrajini i drugih problema.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova je neočekivano otkazao učešće na sastanku u Finskoj, očekujući ishod povoljan po Rusiju.

Ukrajinski ambasador pri SE Dmitro Kuleba je na Tviteru naveo da su Ukrajina i još pet zemalja glasale protiv prijedloga koji je opisao kao rezultat “cinične diplomatije” da bi se spasao “dugoročni partner”. Francuska, koja danas preuzima rotirajuće predsjedavanje Savjetom Evrope, i Njemačka bile su glasne u izražavanju potrebe da se Rusija vrati u sistem zarad dobrobiti miliona Rusa.

Njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas, koji će kasnije danas razgovarati s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom, rekao je prije sastanka da “nije u interesu” da se Rusija isključuje.

– Rusija pripada Savjetu Evrope, sa svim pravima i obavezama koji uz to idu – rekao je Mas i dodao da se nada da će na ministarskom sastanku moći da se učini “odlučan korak naprijed”.

Francuski predsjednik Emanuel Makron je nedavno rekao predsjedniku SE da “Savjetu Evrope treba Rusija kao što Rusiji i Rusima treba Savjet Evrope, što znači da se poštuju njihova prava kao države članice, ali i da Rusija ispunjava svoje obaveze prema instituciji”.