Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kaže da je još jednom potvrđeno da je visoki predstavnik u BiH nelegitiman i da se njegovim izborom krše odredbe Dejtonskog sporazuma.

Dodik kaže da Savjet bezbjednosti nije izabrao visokog predstavnika jer nije bilo konsenzusa za njegov izbor, koje je po odredbama Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma jedino ovlašćeno da odlučuje o imenovanju visokih predstavnika.

– Ne može se govoriti o legitimitetu visokog predstavnika u BiH kojeg nameću određene države mimo odredaba propisanih Dejtonskim sporazumom – istakao je Dodik.

Imenovanje Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika Rusija nije podržala.

Stav najmoćnije zemlje prenio je ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja – izbor nije legitiman i mogao bi ugroziti sve pozitivno do sada postignuto u BiH.

Istakao je da Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira nije ništa potvrdio, a Savjet bezbjednosti UN nije uzeo u obzir stavove Rusije i BiH u vezi s ovim pitanjem.

– Imenovanje nije legitimno, niti ima političku podršku za održavanje mira, vodiće u haos i uništiće sve pozitivno u posljednjih 25 godina. Јesmo li htjeli ovaj scenario kad smo potpisali Dejton? – naglasio je Nebenzja.

Bez ovlašćenja Savjetu bezbjednosti obratila se ministarka inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković.

Znao je to i ambasador Rusije koji je istakao da ona nema zakonito pravo da govori u ime sva tri naroda u BiH, već da iznosi lično mišljenje.

– Dobili smo pismo predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika u kojem se navodi da nemate zakonito pravo da govorite u ime svih strana – rekao je Nebenzja.

– Ne želim da dajem odgovore na Vaša lična pitanja. Ali ako mi dokažete da govorite pod ovlašćenjem ministra Lavrova, onda ću Vam reći da sve što ja govorim je zasnovano na strateškim dokumentima – izjavila je Turkovićeva.

Јoš jedna nelogičnost Bisere Turković. U Sarajevu bošnjački političari odbijaju da se sastanu sa šefom ruske diplomatije, a usred Njujorka potpuno neovlašćeno iznosi stavove svoje političke partije.

Zbog toga je i ruski ambasador u Savjetu bezbjednosti na njene provokacije umio da odgovori.

– Sve što govorim je zvanični stav Ruske federacije, a ovlastio me je predsjednik Vladimir Putin – naglasio je Nebenzja.

Za Dodika je antiustavno ponašanje Bisere Turković pred Savjetom bezbjednosti. Time je degradirala Predsjedništvo BiH, dok je njegova Ustavom zagarantovana pozicija uništena.

– Bisera Turković ni pred Savjetom bezbjednosti UN nije bila ministar inostranih poslova u Savjetu ministara, već izaslanik bošnjačke politike koju u Predsjedništvu zastupaju čak dva člana. Gospođa Turković je, moljakajući za nastavak protektorata u zemlji u kojoj je ministar, prevazišla Biseru koja je iz svijeta donosila urme dok su građani BiH iz Srbije dobijali vakcine i spasavali gole živote – poručio je Dodik.

Za američkog predstavnika u Ujedinjenim nacijama Ričarda Milsa dovoljno je što je Šmita imenovao Savjet za sprovođenje mira i da on može bez konsenzusa u Savjet ubezbednosti preuzeti dužnost visokog predstavnika.

To ne misli kineski ambasador Geng Šuang. Za Kinu niko ne treba da se miješa u unutrašnja pitanja drugih zemalja, uključujući i ona koja se tiču BiH.