Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Liderka nemačke Hrišćansko-demokratske partije (CDU) Anegret Kramp-Karenbauer rekla je danas da nemačke kompanije koje rade na projektu gasovoda Severni tok 2 s Rusijom ne treba da budu zastrašene pismom američkog ambasadora u Nemačkoj Ričarda Grenela u kome se nagoveštava uvodjenje američkih sankcija.

Nemački list Bild juče je objavio pismo koje je Grenel uputio nemačkim koncernima koji rade na tom projektu s upozorenjem da su pod velikim rizikom od sankcija.

Naslednica kancelarke Angele Merkel na čelu CDU-a rekla je da su kompanije dale pravi odgovor da „neće dozvoliti da im se preti i da neće dozvoliti taj vid intervencije“.

Predstavnik američke ambasade rekao je juče da pismo nije namenjeno da bude pretnja već da je jasna poruka o američkoj politici.

Administracija predsednika Donalda Trampa kritikovala je gasovod Severni tok 2 kao oblik ruske kontrole nad Nemačkom i navela je da bi SAD mogle da uvedu sankcije.

Severni tok 2 bi trebalo da transportuje ruski gas preko Baltičkog mora do Nemačke i projekat je koji sprovode privatne firme. Njime bi trebalo da se udvostruče kapaciteti gasovoda Severni tok 1. Sjedinjene Američke Države i neke evropske zemlje oštro kritikuju taj projekat.