Dragan Mektić ministar bezbjednosti BiH , Mladen Ivanić član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, Igor Crnadak ministra inostranih poslova BiH,  Mirko Šarović ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Aleksdandra Pandurević ,poslanik SDS-a u Predstavničkom domu PSBiH, Vukota Govedarica predsjednik Srpske demokratske stranke, Branislav Bornović,  lider Partie demokrtaskog progresa, samo su neka od vodećih  imena ,,Saveza za pobjede,,koji dijeli vlast u Sarajevu , a  koji su već dva mjeseca znali za listu Rusa kojima je zabranjen ulazak u BiH  koju je potpisao niko drugi do  SDS-ov ministar u Savjetu ministara Dragan Mektić.

Svi oni su znali da je  Obavještajno bezbjednosna agencija  BiH (OBA) dostavila na potpis ministru Mektiću  spisak imena uglednih Rusa kojima je zabranjen ulazak u BiH .Takodje su svi znali da je spisak OBA dostavljen iz jedne ambasade u Sarajevu direktoru Obavještajno bezbjednosne agencije ,bivšem telohranitelju Alije Izetbegovića  Osmanu Mehmedagiću Osmici a ovaj ga transferisao na potpis Mektiću.

Svi oni su takodje upoznati i  da je Mektić odbio da da na uvid spisak nepoželjnih Rusa za BiH ambasadoru Rusije u Sarajevu Petru Ivncovu ,koji je to tražio od njega na nedavnom sastanku, nakon što je Granična policija sa banjalučkog aerodroma nedavno vratila dva Rusa. Mektić je priznao ambasadoru  da je potpisao taj sramni spisak a potom slagao   ambasadoru Ivancovu da ne zna ko je na toj  listi.

Prećutkivanje  i nečinjenjem navedena lica  ,,Saveza za pobedu ,,su učestvovali  u sramnom i nevijenom skandalu  vraćanja sa granice u Rači jednog od najvećih ruskih i svjetskih pisaca Zahara Prilepina.Svi oni bi da se taj dogadjaj što prije gurne pod tepih, što se najbolje vidi po njihovoj oficijelnoj medijskom kućom BN televiziji za koju skandal vraćanja Prilepina sa Rače danas već ne postoji.

A  zašto su ovi pomenuti lideri saučesnici u ovom skandalu i zašto i oni žestoko ne reaguju poput vlasti Republike Srpske ? Zato što im kampanju vode autori spiska nepoželjnih Rusa u BiH iz jedne sarajevske ambasade, bio je iskren jedan visoki funkcioner SDS-a .