screenshot

Dodik je rekao da će u Beogradu upoznati predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o situaciji u BiH i uzrocima ovakvog stanja, te dodao da je visoki predstavnik najviše odgovoran za ovakvu situaciju, jer donosi odluke i zakone koje su protivpravne.

“Srbija je najvažnija zemlja za region i njegovu stabilnost, a Vučić pokazuje sposobnost da u veoma delikatnim okolnostima održava dijalog i stabilnost u njemu. Sasvim je logično da jednoj takvoj ličnosti, koja je poštovana od mnogih iz međunarodne zajednice, mi predočimo situaciju u BiH”, istakao je Dodik.

On smatra da povremeno treba držati sastanke sa Vučićem, samim tim, jer je Srbija potpisnica Dejtonskog sporazuma i jednako odgovorna, kao i sve druge potpisnice, za mnoga dešavanja u BiH.

“Međunarodnom intervencijom Srbija je stavljena u kraj pa se, recimo, Beograd ili Zagreb angažuju onda, kada treba da se disciplinuje Republika Srpska ili Hrvati u BiH”, izjavio je Dodik sinoć za TV1.

On je naglasio da Srbija, kao potpisnica Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma, ima odgovornost i ima pravo, kao i Republika Srpska, da zatraži izvještaj visokog predstavnika i da vidi gdje su uzroci ovog stanja u BiH.

Dodik je rekao da se Srbija uvijek zalagala za poštovanje Dejtonskog sporazuma, ali i dogovora sva tri konstitutivna naroda u BiH, što će, kako je rekao, sutra i biti saopšteno.

Prema njegovim riječima, Srbija nikada nije krila da želi dobre odnose i sa Sarajevom, kao što ima i sa Banjalukom, ali je problem u tome što vlast u Sarajevu ignoriše taj stav i stalno pravi neku “babarogu” od Srbije.

“Kada smo pričali o nekim elementima integracije u energetskom sektoru, recimo u proizvodnji struje, da zajedno uradimo energane, sam Vučić je pitao možemo li razgovarati sa FBiH”, rekao je Dodik, dodavši da do tog sastanka nikada nije došlo.

U Beogradu će danas biti održan sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predstavnicima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske.

Sastanku će prisustvovati i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

Do sastanka dolazi nakon što je SDA nedavno usvojila deklaraciju u kojoj se navodi da je njen primarni i dugoročni cilj usvajanje ustava kojim bi BiH bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom “republika BiH”, sa tri nivoa vlasti – državnim, regionalnim i lokalnim. Deklaracija predviđa i uspostavljanje “bosanskog jezika”.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime