Lideri Francuske i SAD sastali su se nekoliko sati pošto je Tramp na Tviteru oštro napao predlog koji je Makron iznio protekle nedjelje o tome da je Evropi potrebna posebna evropska vojska za jačanje odbrambenih kapaciteta i smanjenje zavisnosti od SAD, prenosi britanska agencija.

Neimenovani zvaničnik je rekao da je bilo “neslaganja” i da se Tramp, koji je tvitovao da je Makronov komentar bio “veoma uvredljiv”, na sastanku obratio predsjedniku Francuske riječima “mislim da smo mnogo bliži nego što izgleda”.

Tramp i Makron razgovarali su i o prošlomjesečnom ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija i usaglasili su se da saudijske vlasti moraju da u potpunosti rasvijetle njegovo ubistvo, prenio je Rojters.

Navodi se da su se dvojica lidera takođe usaglasila da se ne smije dopustiti da afera oko Kašogija izazove dalju destabilizaciju na Bliskom istoku i da bi ovo moglo da stvori priliku za pronalaženje političkog rješenja rata u Јemenu.

Agencija podsjeća da se Saudijska Arabija, koja se suočava sa globalnim kritikama i potencijalnim sankcijama zbog ubistva Kašogija u njenom konzulatu u Turskoj, nalazi na čelu koalicije koja se bori u Јemenu protiv pobunjenika iz plemena Huti.