Tužilaštvo za ratne zločine podnelo je predlog Višem sudu u Beogradu da se dalje postupanje po optužnici protiv Edina Vranja ustupi specijalizovanim organima za procesuiranje ratnih zločina Bosne i Hercegovine, saopšteno je danas iz službe predsednika Srbije ta saradnju s medijima.

Kako je navedeno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predstavnici Ministarstva pravde, tužilaštva i policije razgovarali su o unapredjenju postojeće saradnje sa nadležnim organima Bosne i Hercegovine u procesuiranju ratnih zločina i njihovih izvršilaca na teritorijama dve zemlje.

Tužilaštvo je ovakav predlog podnelo “imajući u vidu do sada ostvarenu saradnju sa nadležnim organima Bosne i Hercegovine i potrebu da se ona unapredi”, navedeno je u saopšenju.

Takodje, Tužilaštvo za ratne zločine je obavestilo učesnike sastanka da je 13. oktobra ove godine podiglo optužnicu protiv Edina Vranja zbog krivičnog dela koje mu se stavlja na teret iz oblasti dela protiv čovečnosti i drugih dobara zaštićenih medjunarodnim pravom.

Jedan od zaključaka sastanka je i neophodnost osnaživanja regionalne saradnje generalnih javnih tužilaštava u okviru koje će i specijalizovani delovi tužilačkog sistema ostvariti uspešnu saradnju.

Najavljeno je da će u petak, 15. oktobra, u Beogradu biti održan sastanak republičkog javnog tužioca i tužioca za ratne zločine sa glavnim tužiocem tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordanom Tadić, kako bi se postigao dogovor o preduzimanju koraka u organizovanju regionalne tužilačke konferencije u skorijem periodu.

U sastanku kod predsednika Vučića, učestvovali su ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, državni sekretar Ministarstva pravde Bojan Šćepanović, republički javni tužilac Zagorka Dolovac i tužilac za ratne zločine Snežana Stanojković.

Kako su mediji javili, Edin Vranj uhapšen je po srpskoj poternici raspisanoj 2018. zbog sumnje da je počinio ratni zločin u vreme kad je bio načelnik Sektora kriminalističke policije u Uprave policije Federacije BiH.

Vranj, bivši visoki službenik Federalne uprave policije BiH, uhapšen je sredinom septembra ove godine prilikom prelaska granice BiH i Srbije, na graničnom prelazu Uvac.

Kako su javili mediji, zbog njegovog hapšenja članovi Predsedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović nisu došli na nedavno održani Samit nesvrstanih u Beogradu.