Foto: RTRS

“Ako nam institucije sad ne pomognu, onda nam i ne trebaju”, poručio je predsjednik Udruženja poljoprivednika Semberije Savo Bakajlić nakon sastanka udruženja poljoprivrednika iz Republike Srpske, Federacije BiH i distrikta Brčko koji je održan u Bijeljini.

Bakajlić je rekao novinarima da ističe vrijeme za rješavanje problema sa izvozom tovne junadi iz BiH jer je 5.000 bikova dostiglo težinu od tone i ukoliko ne budu hitno prodati prijeti im uginuće, navodeći da su već bila dva slučaja uginuća.

“Ne možemo više čekati, ako za sedam dana ne dobijemo odgovor koji čekamo od maja, mi ćemo odjaviti svoja gazdinstva i izaći na ulicu i na granice”, upozorio je Bakajlić.

On kaže da je dobra mjera Vlade Republike Srpske o interventnom otkupu u vrijednosti dva miliona KM, ali da farmeri imaju i niz primjedbi zbog mogućeg ucjenjivanja sa cijenom mesa i mogućnošću da zarada i ne dođe poljoprivredniku.

“Spremni smo za razgovor i molimo da se ovaj gorući problem riješi jer je ugrožena egzistecija na selu”, kaže Bakajlić.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske Dragan Knežević rekao je, nakon sastanka sa farmerima, da će mjera interventnog otkupa početi sa primjenom naredne sedmice, nakon objavljivanja u “Službenom glasniku”.

“To je dobra i korisna mjera koja će dati rezultate, a planiran je otkup više od 4.000 životinja za klanje do kraja januara i 4.000 životinja za izvoz ako se stvore uslovi za to”, najavio je on.

Knežević je naveo da je za interventni otkup zainteresovano 15 klanica u Republici Srpskoj i istakao da cijena ne smije biti ucjenjivačka i da ne može biti ispod 3,9 KM po kilogramu.

On je ukazao da je većina farmera koji se bave tovom junadi u Republici Srpskoj i da su u vrlo teškoj situaciji zbog onemogućenog izvoza.

Knežević kaže da je resorni ministar Boris Pašalić na nivou BiH dogovarao ograničavanje uvoza junećeg mesa da bi se stabilizovala situacija na domaćem tržištu, a, zbog dugotrajne i vrlo teške situacije za domaće farmere, Vlada Republike Srpske odlučila se i za mjeru interventnog otkupa.