Mesić je tada izjavljivao da će u slučaju raspisivanja referenduma o otcjepljenju Republike Srpske poslati vojsku da prekine koridor u Posavini.

Pristanak Mirka Šarovića da primi nagradu od Stjepana Mesića tada je izazvalo oštre komentare javnosti u Republici Srpskoj, da je riječ o krahu politike SDS-a, a da je Šarović višegodišnjim ignorisanjem interesa Republike Srpske SDS doveo na ivicu političkog nestanka.

Ne tako davno predsjdnik PDP-a Branislav Borenović i Stjepan Mesić družili su se na seminaru u organizaciji IFIMES-a, čiji osnivač Zijad Bećirović, a Stjepan Mesić počasni predsjednik.

O tome svjedoče i fotografije na zvaničnom web sajtu IFIMES-a, gdje su prisustvovali predavanju Јosipa Јuretovića, inače poslanika SPD u njemačkom Bundestagu.Borenović i Mesić (Foto: IFIMES) Borenović i Mesić (Foto: IFIMES)

Treba naglasiti da su Јuretović i njegov stranački kolega Adis Ahmetović podržali Rezoluciju Bundestaga o slanju njemačkih vojnika u BiH.Borenović sa Mesićem (Foto: IFIMES) Borenović sa Mesićem (Foto: IFIMES)

To je Rezolucija koju je juče odbacila Narodna skupština Republike Srpske, a na čiju posebnu sjednicu nisu došli poslanici SDS i PDP.

Pogledajte video iz arhiva koji govori o priznanju koje je Mesić uručio Šaroviću.