U saopštenju je navedeno da je u tu svrhu sarajevska čaršija prvo pribjegla noćnom sklanjanju zastave Republike Srpske iz Predsjedništva BiH, potom uskratila Dodikovom ličnom naoružanom obezbjeđenju ulazak u zgradu, poslije čega je uslijedila i prijetnja smrću.

Udruženje konstatuje da je Dodik ulazeći u Predsjedništvo BiH, sa zastavom Republike Srpske vratio ponos Srbima, koji žive u Srpskoj, Srbiji i širom svijeta, te da ga treba podržati i poštovati.

“Milorad Dodik, čovjek sa političkom snagom i harizmom, za samo jedan mjesec učinio je za sveopšte dobro Srba više nego svi prethodni članovi Predsjedništva BiH, i to od Dejtona do danas”, smatraju iz Udruženja.

Iz Udruženja ukazuju da ozbiljna grupa kvaziprofesionalaca i intelektualaca nije nikada razumjela nacionalni identitet, kao ni nacionalne interese, a pogotovo šta je hrabrost koju je iskazao Dodik.

“Republika Srpska je sastavni dio državne zajednice BiH. Da li će to konačno shvatiti svi učesnici u društvenopolitičkom životu? Iluzija da bi neko iz policijskih agencija bolje čuvao Dodika od MUP-a Republike Srpske, nije vrijedna komentara”, navedeno je iz Uduženja.

Ocijenjeno je da samo interpretiranje tobožnjih problema u vezi sa obezbjeđenjem govori o namjerama tijela za koordinaciju policijskih službi.

“Da je namjera iskrena, onda bi se pristupilo u duhu dobrih namjera i reklo da postoji nekoliko mogućnosti da se udovolji zahtjevu Dodika da ga čuvaju ljudi kojima vjeruje. Da li je to negdje u svijetu drugačije? Naravno da nije, samo u državi nemogućeg življenja, oni koji su izgubili na izborima i dalje misle da uz pomoć stranih mentora mogu nastaviti sa svojim projektom”, naglašavaju u Udruženju.

Iz Udruženja poručuju da, bez obzira na to što se direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić konsultovao sa ambasadama u BiH, “nije snaga u sili neprijatelja već u istini”, a ona glasi da su Srbi sastavni dio državne zajednice BiH.

“Takođe, onima koji smatraju da će nekakvim prijetnjama uspjeti zastrašiti bilo koga, a kamoli nekoga ko je hrabar i nepokolebljiv, u najmanju ruku je smiješno. Poručujemo im da su ta vremena prošla. Milorad Dodik je personifikacija hrabrosti, časti i ponosa, pa su zbog toga svi Srbi spremni da se stavi u njegovu zaštitu”, poručeno je iz Udruženja “Čast otadžbine”.