Krivac za neformiranje vlasti na nivou BiH je SDA i njen predsjednik, a ne SNSD i Republika Srpska koja je vlast formirala prije deset mjeseci. U intervju Srni, Dodik je rekao da izborna groznica trese drugi dio BiH, gdje ni na jednom nivou nije formirana vlast u skladu sa rezultatima izbora. Zbog toga, kaže, mediji iz FBiH pod kontrolom SDA, problem prebacuju na nivou BiH, tražeći krivce u SNSD-u i Miloradu Dodiku. Pa, nije valjda, upitao je Dodik, SNSD odgovoran za neuspostavljanje vlasti u Federaciji.

– Često ističu da su baš oni državotvorna partija i da su zaslužni za BiH, a zanimljivo je da baš SDA najupornije radi protiv te iste BiH. Otac, Alija Izetbegović je žrtvovao mir za BiH, a ostaje da vidimo za šta će sin Bakir, žrtvovati BiH – rekao je Dodik.

Dodik je ocijenio da SNSD nema nijedan uslov za formiranje vlasti, već uslove, poput NATO-a, izmišlja SDA. Izetbegović, očigledno, ima problem da objasni svojim biračima da se ni SNSD, ni HDZ kao pobjednici u svom nacionalnom korpusu, nisu dužni savijati i pokleknuti pred ucjenama SDA. Izetbegovića je upozorio da tim koji je izabrala Republika Srpska neće igrati kako je on zamislio.

– Neka obnovi Savjet ministara sa istim strankama. Poručujem mu da je time potpisao akt o raspadu BiH. Ne može Bakir Izetbegović, niti bilo ko u zemlji ili van nje, prekrajati ono što su rekli građani Republike Srpske. Od te avanture Izetbegovića ni BiH ne bi spasila sva međunarodna zajednica sa svim intervencijama koje smo gledali godinama unazad. Poručujem mu da odmah proguta ulje i svari činjenicu da je SNSD sa svojim koalicionim partnerima izborni pobjednik u Srpskoj i da izabere – ili će se brzo opametiti ili sporo kajati – jasan je Dodik.

Uprkos blokadi, opstukcijama i političkim igrama Sarajeva, koje pokušava da sve drži u blokadi, Srpska ima svoje institucije, kredibilitet, rješava probleme građana i pokazuje da je u stanju da radi sve ono što BiH nije, uradila, ocijenila je predsjednica Republike Željka Cvijanović. Govoreći o najvećem apsurdu nezabilježenom u modernim demokratskim zemljama – da će uskoro jedan čovjek /Denis Zvizdić/ obavljati izvršnu i zakonodavnu vlast – Cvijanovićeva je poručila da će dobiti odgovor.

– On će to riješiti na neki, formalno, drugačiji način, ali mi smo bespotrebno dovedeni u situaciju da toliko mjeseci nemamo formiranu vlast na osnovu ostvarenih izbornih rezultata. Sve to je rezultat raznih igara, uključujući i izbor novog rukovodstva SDA, pa svi moramo biti taoci jedne takve situacije – rekla je ona.

Cvijanovićeva se osvrnula i na sve češće glasine iz SDS-a i PDP-a da je moguća i neka nova većina na nivou BiH i da te stranke nisu odustale od mogućnosti da obnove vlast.

– Neka je formiraju ako mogu. Svaka partija ima svoje poteze – rekla je ona.

Želju za dominacijom bošnjačke komponenete SNSD-ov Staša Košarac je ocijenio “političkom drskošću”, i upozorio da SDA u svojoj blokadi i namjeri ima podršku dijela međunarodne zajednice. BiH je stigla na raskrsnicu, a samo je jedan put pravi. Može li po principu paradžemata i ajatolaha do Brisela, saznaćemo uskoro, zaključio je potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić.