Šeranić je rekao novinarima da je sa Popovićem razgovarao i o otvaranju centra za mlade u Osmacima, te pokretanju inovacionog startap centra u Zvorniku.

– Razgovarali smo o nastavku saradnje i tri vrlo važna projekta koje će podržati Vlada Srbije – rekao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, ovi projekti podržavaju viziju razvoja nauke u Republici Srpskoj, prije svega u pravcu interdisciplinarnosti i raznovrsnosti.

– Cilj je da u Republici Srpskoj stvorimo mogućnost da djeca “opipaju” nauku, a projekat /centar za mlade/ sa istraživačkom stanicom Petnica biće nešto čime ćemo na neki način djecu što više zainteresovati u tom pravcu – naveo je Šeranić.

On je rekao da je razgovarano i o pokretanju inovacionog startap centra u Zvorniku.

– To je nešto što imamo u Banjaluci, ali ideja Vlade Republike Srpske jeste da po lokalnim zajednicama na neki nacin raširimo tu ideju. Razvoj takve vrste djelatnosti u Zvorniku će biti nešto što će dati zamajac razvoju ovog dijela Republike Srpske – rekao je Šeranić.

On je napomenuo da je fond za inovacionu djelatnost strateško opredjeljenje Vlade Republike Srpske.

– Tu smo pokrenuli određene aktivnosti i iskustva iz Srbije će biti od ogromne važnosti da to napravimo kako treba – rekao je Šeranić.

Popović je naglasio da će Vlada Srbije pružiti punu podršku formiranju fonda za inovacionu djelatnost Republike Srpske.

– Želimo da te nove modele, najsavremenije koji se koriste u Evropi implementiramo u Republici Srpskoj i pružićemo im punu pomoć kako bi to bio jedan od zamajaca razvoja inovacija u Srpskoj – rekao je Popović.

On je naveo da je današnji sastanak rezultat odluka dvije vlade sa zajedničke sjednice održane nedavno u Trebinju.